aktuálně: 53 uzavírek, 5 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >

Jak jsou na tom ceny benzínu ?

18. března 2008

Ceny pohonných hmot v České republice v uplynulém týdnu mírně klesly. Nejprodávanější benzin Natural 95 se prodával v průměru za 30,80 Kč/l, tedy o 14 haléřů levněji ve srovnání s předchozím týdnem. Cena nafty se snížila o 15 haléřů na 31,09 Kč/l. Vyplývá to ze dnešních údajů Českého statistického úřadu.

Kromě jiného zlevnil také benzin Special 91 s přísadou, a to o čtyři haléře na 30,27 Kč/l. O dva haléře klesla proti předchozímu týdnu cena zkapalněného plynu LPG, který se v průměru prodával za rovných 16 Kč/l.

Pohonné hmoty zlevnily i podle údajů společnosti CCS, která ceny paliva pravidelně sleduje. Benzin i nafta stály v pondělí v průměru o pět haléřů méně než před týdnem, za litr naturalu motoristé platili 30,58 koruny, za litr motorové nafty 30,76 koruny.

Podle ekonomů ceny u domácích pump zatím nereagovaly na vývoj na světovém ropném trhu. Černé zlato přitom vytrvale posouvá svá maxima. Minulý čtvrtek se dostala cena barelu až na 111 dolarů. Motoristům v Česku hodně pomáhá sílící koruna, která láme k dolaru neustále nov a nové rekordy.

-ric- ; (Internet)