aktuálně: 41 uzavírek, 20 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Ministr dopravy otevřel další úsek D 1

12. července 2011

Ministr dopravy Pavel Dobeš krátce po poledni slavnostně otevřel zatím poslední zprovozněný úsek dálnice D1. Jedná se o téměř 7 km dlouhou část mezi Hulínem a Říkovicemi na hranicích Zlínského a Olomouckého kraje. Délka dálnice se tak prodlužuje na 346 km.

Nově otevíraný segment je součástí stavby Kroměříž-východ - Říkovice, jejíž první část byla uvedena do provozu 3. prosince 2010 a napojila tak krajské město Zlín na dálniční síť. Dokončení této etapy mezi křižovatkou Hulín a obcí Říkovice bylo znemožněno mimořádně nepříznivými povětrnostními podmínkami s vydatnými dešťovými srážkami. To se projevilo zvýšením hladiny podzemní vody v celé oblasti stavby a tím i potřebou mimořádných sanačních opatření. Z důvodu dodržení požadovaných kvalitativních parametrů stavby se investor stavby, ŘSD, rozhodl vyčkat na dostatečnou konsolidaci násypů a posunul dokončení napojení D1 na I/55 u Říkovic na léto 2011.

Ministr dopravy Pavel Dobeš k této události podotýká: „Věřím, že nový úsek naplní všechny efekty, které obvykle od dálnic očekáváme, zrychlením cesty pro řidiče počínaje, a zklidněním provozu na souběžných komunikacích konče. O tom, že každý kousek dálnice znamená samozřejmě i významné přínosy pro daný region, se zde jistě nemusíme přesvědčovat.“

Dotčené úseky dálnice jsou ve výstavbě od roku 2008. Stavby jsou navrženy ke spolufinancování Evropskou unií z prostředků Fondu soudržnosti, v rámci Operačního programu Doprava. O nenávratný příspěvek Evropské unie je požádáno v rámci Priority 2 v oblasti podpory „Výstavba a modernizace dálniční a silniční sítě TEN-T“.

Touto fází výstavby začíná fungovat tzv. „Moravská křižovatka“ u Hulína, která nyní obslouží směry D1 na Brno a Prahu, D1 na Ostravu a Polsko, R55 na Zlín a Břeclav a po dokončení směru R49 i na Zlín a Slovensko.

Informace o stavbě:

Název: D1 Kroměříž východ - Říkovice, stavba 0135

Cena stavby: 4 739 668 319 Kč

Délka: 11 300 m D1 + 2 800 m R55

Datum zahájení: 04/2008

Datum zprovoznění: 12/2010, resp. 07/2011

-ric- ; -mvdr-

Další články

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >

Bezpečně na silnici: Jak správně vybrat kvalitní oblečení na motorku?

Každý zkušený motocyklista ví, že kromě umění ovládat svůj stroj je klíčovým prvkem bezpečnosti na silnici správný výběr oblečení.

zobrazit článek >

Jak může správný výběr motorového oleje ovlivnit výkon a životnost motoru?

Žádné auto bohužel není nesmrtelné a jakmile přijde jeho čas, je nutné ho vyměnit za jiné. Správnou péčí ale můžete životnost svého oblíbeného vozu prodloužit.

zobrazit článek >