aktuálně: 37 uzavírek, 5 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Ministr dopravy otevřel další úsek D 1

12. července 2011

Ministr dopravy Pavel Dobeš krátce po poledni slavnostně otevřel zatím poslední zprovozněný úsek dálnice D1. Jedná se o téměř 7 km dlouhou část mezi Hulínem a Říkovicemi na hranicích Zlínského a Olomouckého kraje. Délka dálnice se tak prodlužuje na 346 km.

Nově otevíraný segment je součástí stavby Kroměříž-východ - Říkovice, jejíž první část byla uvedena do provozu 3. prosince 2010 a napojila tak krajské město Zlín na dálniční síť. Dokončení této etapy mezi křižovatkou Hulín a obcí Říkovice bylo znemožněno mimořádně nepříznivými povětrnostními podmínkami s vydatnými dešťovými srážkami. To se projevilo zvýšením hladiny podzemní vody v celé oblasti stavby a tím i potřebou mimořádných sanačních opatření. Z důvodu dodržení požadovaných kvalitativních parametrů stavby se investor stavby, ŘSD, rozhodl vyčkat na dostatečnou konsolidaci násypů a posunul dokončení napojení D1 na I/55 u Říkovic na léto 2011.

Ministr dopravy Pavel Dobeš k této události podotýká: „Věřím, že nový úsek naplní všechny efekty, které obvykle od dálnic očekáváme, zrychlením cesty pro řidiče počínaje, a zklidněním provozu na souběžných komunikacích konče. O tom, že každý kousek dálnice znamená samozřejmě i významné přínosy pro daný region, se zde jistě nemusíme přesvědčovat.“

Dotčené úseky dálnice jsou ve výstavbě od roku 2008. Stavby jsou navrženy ke spolufinancování Evropskou unií z prostředků Fondu soudržnosti, v rámci Operačního programu Doprava. O nenávratný příspěvek Evropské unie je požádáno v rámci Priority 2 v oblasti podpory „Výstavba a modernizace dálniční a silniční sítě TEN-T“.

Touto fází výstavby začíná fungovat tzv. „Moravská křižovatka“ u Hulína, která nyní obslouží směry D1 na Brno a Prahu, D1 na Ostravu a Polsko, R55 na Zlín a Břeclav a po dokončení směru R49 i na Zlín a Slovensko.

Informace o stavbě:

Název: D1 Kroměříž východ - Říkovice, stavba 0135

Cena stavby: 4 739 668 319 Kč

Délka: 11 300 m D1 + 2 800 m R55

Datum zahájení: 04/2008

Datum zprovoznění: 12/2010, resp. 07/2011

-ric- ; -mvdr-

Další články

Autocamping Rozkoš - prožít dovolenou pestře a v pohodě

Pestrost nabídky ubytování, společenských akcí, turistických možností, poznávacích a sportovních výletů včetně krásných cyklotras, ale i klid k odpočinku, to je dnes téměř neodmyslitelná nabídka k prožití hezké dovolené.

zobrazit článek >

Jaké povinné i nepovinné vybavení je dobré mít ve svém vozu?

Jestliže jezdíte autem, bude dobré, když v něm budete mít umístěné všechny důležité nezbytnosti. Povinná výbava v autě je základ a je stanovena vyhláškou. Nepovinnou výbavu si pak můžete zvolit dle vlastních preferencí. Bohužel se často stává, že řidiči při kontrole zjistí, že nemají kompletní ani výbavu povinnou. Na následujících řádcích se tak na tuto tématiku zaměříme pěkně zblízka.

zobrazit článek >

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >