V Mnichově se uskutečnil konference Munich Satellite Navigation Summit 2008

25. února 2008

Ve dnech 19. až 21. února 2008 se v Mnichově uskutečnil 6. ročník konference Munich Satellite Navigation Summit 2008. Hlavním tématem konference bylo: „Jak vytvořit GNSS [1] systém v blízké budoucnosti.“

V zastoupení pana ministra vystoupil na slavnostním zahajovacím plénu konference náměstek ministra pro vodní dopravu a družicovou navigaci Ing. Petr Šlegr, který oslovil auditorium klíčových evropských osobností v oboru.

Náměstek Šlegr prezentoval připravenost České republiky na zapojení subjektů kosmického průmyslu do aplikačního segmentu rozmisťovací fáze programu GALILEO. Česká republika identifikuje potřeby průmyslu, vytváří příznivé prostředí pro jeho komplexní rozvoj a celkově se snaží optimalizovat předpoklady pro uspokojování potřeb společnosti využitím časoměrných a polohových signálů.

Ing. Šlegr zdůraznil, že ve zmíněné fázi programu GALILEO musejí být příležitosti pro členské země rozloženy spravedlivě. Česká republika z tohoto důvodu prosadila do Závěrů Rady EU z listopadu 2007 zmínku o potřebě zajistit dostupnost technologického know-how z fáze vývoje a ověřování (IOV) pro účastníky tendrů z nových členských zemí EU, aby řešitelé z fáze IOV nebyli zvýhodňováni znalostí know-how, které nové členské země nemohly objektivně dosáhnout.

Česká republika, jako zatím jediná z nových členských zemí EU, má předpoklady stát se do konce roku 2008 rovnoprávným členem Evropské kosmické agentury (ESA). Ve stejné době uzavře s ESA rovněž bezpečnostní smlouvu, čímž docílí toho, že bude moci vytvořit bezpečnostně plně kompatibilní prostředí s nároky EU a ESA pro zpracovávání velmi citlivých technologií. Tato kvalita otevře dveře podnikatelským subjektům, registrovaných v České republice, k účasti v tendrech na aplikace nejmodernějších technologií v rámci 40% podílu subdodávek na zakázkách pro GALILEO. Česká republika se tak stane velmi bezpečným prostředím, čímž se výrazně zvyšuje konkurenceschopnost českého kosmického průmyslu v evropském i světovém měřítku.

Náměstek Šlegr jako jediný z vystupujících realisticky upozornil na některé klíčové souvislosti, spojené s aktuálním vývojem projektu – především na otázky související se změnou koncepce projektu a kompetencemi Evropského úřadu pro dohled nad globálními družicovými navigačními systémy (agentura GSA), s jeho další úlohou a s rozhodováním o umístění jeho sídla.

Česká republika tak demonstrovala, že chápe nejširší souvislosti a aktuální problémy programu GALILEO a je připravena na aktivní a kvalifikovaný dialog k jejich řešení. Česká republika nadále nabízí umístění sídla agentury GSA v Praze a průběžně svou nabídku zdokonaluje, aby systém mohl fungovat maximálně efektivně a hospodárně.

Vystoupení náměstka Šlegra vzbudilo natolik kladný ohlas, že jej organizátoři požádali o účast v diskusním panelu s komisařem J. Barrotem.

-mvdr-