Zranění dítěte při nehodě - nebylo v sedačce!

15. února 2008

V pátek 8. února 2008 došlo v odpoledních hodinách na 129. kilometru dálnice D1 ve směru na Brno ke střetu osobního vozidla Fabia s těžkým nákladním vozidlem - cisternou.

Při střetu bylo těžce zraněno tříměsíční dítě, jedoucí v osobním vozidle. Příčina dopravní nehody je stále v šetření Policie ČR, která určí i jejího viníka.

Z pohledu oddělení BESIP Ministerstva dopravy jsou na předmětné dopravní nehodě ovšem zarážející dva fakty, které významnou měrou přispěly k velice těžkým zraněním přepravovaného dítěte, a to:

- dítě nebylo přepravováno ve schváleném dětském zádržném systému tak, jak přikazuje zákon, ale v tašce, položené na předním sedadle

- před sedadlem, na kterém bylo dítě přepravováno, byl aktivován airbag, který byl při střetu uveden v činnost.

Tento způsob přepravy dítěte jednoznačně porušil všechna ustanovení zákona 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích, týkající se povinností řidiče při přepravě dětí. Jedná se sice o relativně výjimečný případ, ale bylo vhodné si zde připomenout odpovědnost za život a zdraví přepravované osoby ze strany řidiče. Pokud by dítě bylo přepravováno tak, jak předepisuje zákon, tj. v autosedačce a byl deaktivovaný airbag, následky na jeho zdraví by byly jistě mnohem menší.

Z celkového počtu 1 123 osob usmrcených v loňském roce při 182 736 nehodách v silničním provozu bylo 24 dětí (o 6 usmrcených dětí méně, než v roce 2006). Z toho bylo 16 dětských spolujezdců v osobních automobilech (tj. o 2 děti více než v roce 2006). Přitom 6 dětí spolujezdců v osobních automobilech „nepoužilo“ zádržný systém.

BESIP dlouhodobě vede informační kampaň na používání dětských zádržných systémů. V porodnicích jsou nainstalovány ukázky dětských autosedaček, autosedačky jsou vždy součástí veletržních expozic oddělení BESIP a v neposlední řadě jsou dětské zádržné systémy prezentovány při road show BESIP Teamu po České republice.

Apelujeme touto cestou na všechny řidiče, kteří převážejí v motorových vozidlech děti. Dětský zádržný systém chrání zdraví a život toho nejcennějšího co máme - našich děti. Zamyslete se nad svým přístupem k jejich bezpečí.

Besip