aktuálně: 53 uzavírek, 3 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >

Dálniční kupóny pro rok 2008 jsou v prodeji

4. prosince 2007

Řidiči si mohou od 1. prosince zakoupit nové dálniční kupóny na příští rok. K dispozici jsou přibližně v 9300 prodejních místech. Jde především o pobočky České pošty, čerpací stanice a hraniční přechody.

Všechna prodejní místa jsou označena speciální samolepkou. Roční dálniční kupón pro osobní vozidla stojí 1000 Kč, pro nákladní vozidla do 12 tun 8000 Kč. Roční známky platí celkem 14 měsíců. Řidiči je tedy mohou použít už v prosinci 2007 a také ještě v lednu 2009.

Režim platnosti kupónů se tak vrací do starých kolejí. Platnost známek pro rok 2006 se vloni o měsíc zkracovala kvůli zavádění elektronického mýtného. Již letošní roční kupóny budou platit i v lednu 2008. Do prodeje budou také postupně uváděny kupóny s kratší dobou platnosti. Měsíční pro osobní vozidla přijdou řidiče na 330 Kč, pro malá nákladní na 2000 korun. V prodeji budou taky sedmidenní. Řidiči osobních vozidel za ně zaplatí 220 korun, řidiči lehkých nákladních pak 750 Kč.

Kupóny tedy - jak již je známo - podraží přibližně o 10 %. Naposledy vláda na základě svého nařízení zdražovala kupóny v roce 2003 s účinností od roku 2004. Pro příští rok bude uvedeno do prodeje celkem 5 milionů a 400 tisíc kusů kupónů v různých výše zmíněných šesti hodnotách. Předpokládané výnosy z prodeje dosáhnou v roce 2008 hodnoty 2,3 miliardy korun. Tyto příjmy jdou prostřednictvím Státního fondu dopravní infrastruktury v plné výši do výstavby, oprav a údržby silnic a dálnic.

Dálničních kupónů je vyrobeno dostatečné množství a prodejní místa jsou předzásobena. Pro distribuci jsou vybráni dva oficiální distributoři - Česká pošta a ABA. Známky budou prodávány na všech poštách v ČR (cca 3300 míst) a také na dalších přibližně 6000 prodejních místech. Veškeré informace o prodeji kupónů poskytne od 1.prosince Česká pošta na bezplatném telefonním čísle svého informačního centra 800 10 44 10.

Informační centrum v případě potřeby zajistí také pomoc při řešení běžných problémů spojených s distribucí, a to buďto radou jak v dané situaci postupovat (například výměna při poškození čelního skla vozidla), nebo zprostředkováním kontaktu na odpovědného pracovníka České pošty. V případě zájmu o prodej DK zajistí předání kontaktu na příslušného obchodního zástupce České pošty. Informace poskytuje také infolinka společnosti ABA na čísle 1240.

-mvdr-