Zasedání vrcholných představitelů ministerstev dopravy zemí V4

13. listopadu 2007

Ve dnech 8. - 9. listopadu 2007 se v Praze konalo setkání zástupců ministerstev dopravy států „Visegrádské skupiny“. Zástupci České republiky, Slovenska, Polska a Maďarska projednávali aktuální témata všech oblastí dopravy.

České ministerstvo dopravy na zasedání států V4 reprezentoval ministr Aleš Řebíček, v čele slovenské delegace se jednání zúčastnil ministr dopravy, pošt a telekomunikací Ĺubomír Vážny, za Maďarsko jednal státní tajemník pro infrastrukturu Balász Felsmann a v čele polské delegace byl Jerzy Polaczek, ministr dopravy. Za Českou republiku se zasedání dále zúčastnili náměstkyně ministra dopravy Daniela Kovalčíková a náměstek ministra dopravy Vojtěch Kocourek.

První den zasedání se projednávala témata železniční dopravy. Na pořadu dne byly interoperabilita, železniční osa Athény-Sofia-Budapešť-Vídeň-Praha-Norimberk/Drážďany, řešila se rovněž otázka přepravy nebezpečných nákladů (např. přeprava žlutého fosforu), stav a úroveň přípravy železničních vysokorychlostních tratí, koordinace přeshraničních přechodových bodů se sousedními státy a další.

Na pořadu dne byla také problematika projednání pozic členských států V4 k novým legislativním návrhům v silniční dopravě (tzv. silniční balíček ohledně přístupu na trh v mezinárodní silniční osobní a nákladní dopravě a přístupu k povolání provozovatele silniční dopravy). V neposlední řadě se řešily možnosti v oblasti koordinace finanční podpory a konzultace postojů v souvislosti s projektem Galileo.

Pátek 9.11. patřil tématům silniční, letecké a vodní dopravy. Řešila se mimo jiné otázka zpoplatnění pozemních komunikací a připravované úpravy pro rok 2008. Součástí programu byla též informace o volbách do Rady Mezinárodní organizace pro civilní letectví (ICAO).

Dále se jednalo o tzv. Zelené knize (GREEN PAPER - Towards a future Maritime Policy for the Union: A Eropean vision for the oceans and seas), která byla představena v červnu 2006 a která se zabývá hospodářským významem námořní ekonomiky a jejími vyhlídkami v EU.

-mvdr-