Výměna řidičských průkazů poštou není možná

8. listopadu 2007

Ministerstvo dopravy nepovažuje za možné, aby byl postup výměny řidičských průkazů, kterým skončí platnost na konci letošního roku, urychlen zahájením příjmu žádostí o výměnu poštou.

Takový postup by především neodpovídal zákonem předpokládané proceduře. Zákon o silničním provozu (361/2000 Sb., § 109, odst. 9, písm. a) říká, že obecní úřad bezodkladně ověří údaje v žádosti o vydání řidičského průkazu podle dokladu totožnosti žadatele a doklad vrátí žadateli, což předpokládá osobní návštěvu.

Navržený postup zasílání žádostí by měl celou řadu slabin, včetně potřeby dále komunikovat s žadatelem v případě, že zašle neodpovídající fotografii, že v jím odeslané žádosti budou chyby atd. Jasné také není, zda by příslušné úřady zvládly „předvyplnění“ formulářů, které by se občanům rozesílaly.

Protože se počet vydaných řidičských průkazů v poslední době oproti minulým měsícům o něco zvýšil (zhruba 16 tisíc v minulém týdnu oproti průměrným 10 tisícům v říjnu), zájem řidičů není tak masivní, že by na většině úřadů vyvolával nějaké zásadní potíže. Důvodem je s velkou pravděpodobností fakt, že velká část řidičů, kteří by si řidičský průkaz měli vyměnit, už prostě neřídí a tudíž si ani o výměnu nepožádají.

Řidič, který požádá o výměnu po 31. prosinci 2007, bude muset uhradit správní poplatek ve výši 50 Kč. Řidičům, kteří budou po 31. prosinci 2007 řídit s neplatným řidičským průkazem, hrozí pokuta. Pokutu bude možné uložit v blokovém řízení, a to do výše 2 000 Kč. Pro případy, kdy bude přestupek řešen v rámci správního řízení, bude řidiči možno uložit pokutu od 1 500 Kč do 2 500 Kč.

-mdcr-