aktuálně: 41 uzavírek, 36 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Za 5 měsíců téměř o třetinu usmrcených osob méně než vloni!

7. června 2010

207 ........... přesně tolik lidských životů vyhaslo v důsledku dopravní nehody na pozemních komunikacích v České republice za prvních 5 měsíců letošního roku (jedná se o předběžné výsledky). Za stejné období loňského roku se tento počet zastavil na čísle 301. Letošní rok bylo tedy na českých silnicích usmrceno (v období leden - květen) o 94 osob méně (tzn. pokles o 31 %).

Ilustrační foto

Rok 2010 je klíčový z pohledu Národní strategie bezpečnosti silničního provozu (dále jen „NSBSP“), jejíž hlavním cílem je snížení počtu usmrcených osob na pozemních komunikacích v České republice v roce 2010 na 50 % úrovně z roku 2002. Loňský rok byl z tohoto pohledu rekordní (v pozitivním slova smyslu), v důsledku dopravních nehod zahynulo nejméně osob v historii České republiky.

Předpoklad počtu usmrcených osob právě z pohledu NSBSP byl takový, že k 31.05.2010 může být usmrceno až 238 osob (s ohledem na vývoj v loňském roce). Reálný vývoj počtu usmrcených osob je tedy ještě o 13 % nižší než předpoklad dle NSBSP.

Detailní informace k práci oddělení BESIP jsou obsahem www.iBESIP.cz. Budeme rádi, když se stanete našimi fanoušky na sociální síti Facebook, která bude našim dalším komunikačním kanálem, využívaným pro podporu bezpečnosti silničního provozu na pozemních komunikacích v České republice.

Děkujeme všem ohleduplným řidičům, kteří se dlouhodobě podílejí na tom, že trend usmrcených osob má sestupné parametry a blíží se k uvedenému ambicióznímu cíli oddělení BESIP.

-ric- ; Besip

Další články

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >

Bezpečně na silnici: Jak správně vybrat kvalitní oblečení na motorku?

Každý zkušený motocyklista ví, že kromě umění ovládat svůj stroj je klíčovým prvkem bezpečnosti na silnici správný výběr oblečení.

zobrazit článek >

Jak může správný výběr motorového oleje ovlivnit výkon a životnost motoru?

Žádné auto bohužel není nesmrtelné a jakmile přijde jeho čas, je nutné ho vyměnit za jiné. Správnou péčí ale můžete životnost svého oblíbeného vozu prodloužit.

zobrazit článek >