Zákruta.cz  >  Magazín  >

Blíží se uzávěrka přihlášek do 9.ročníku soutěže Cesty městy

5. května 2010

Již jen do 31. května mohou města a obce přihlašovat svá realizovaná dopravní řešení do celostátní soutěže Cesty městy. Soutěž zaměřenou na zklidňování dopravy vyhlásila letos již podeváté Nadace Partnerství. Jejím prostřednictvím chtějí organizátoři zviditelnit a odměnit kvalitní dopravní řešení realizovaná v České republice, která se tak mohou stát inspirací pro ostatní.

Do soutěže je stejně jako v předchozích letech možné přihlásit dopravní řešení zaměřená na zvyšování bezpečnosti provozu, zkvalitňování veřejného prostoru a optimální uspořádání automobilové, cyklistické, pěší a veřejné dopravy.

Podmínkou účasti je jejich uvedení do provozu během posledních pěti let (v období od 1. ledna 2005 do 31. května 2010) a jejich příznivý vliv na životní prostředí v okolí. Nominovat své projekty mohou nejen města, jak napovídá název soutěže, ale také obce, sdružení obcí, mikroregiony nebo městské obvody a části z celé České republiky. Mezi vítězná sídla bude letos rozděleno rekordních 400 tisíc korun a dále zvláštní věcné ceny za více než 100 tisíc korun.

Soutěž Cesty městy je ve střední Evropě unikátní svým zaměřením, rozsahem i tradicí. Odborná porota v ní od roku 2002 hodnotila již celkem 167 dopravních projektů a 46 z nich ocenila. Za celou osmiletou historii soutěže v ní Nadace Partnerství udělila finanční odměny v hodnotě více než 2,3 milionu korun. Podrobnější informace o soutěži včetně databáze všech hodnocených projektů zklidňování dopravy v ČR naleznete na stránkách Nadace Partnerství www.nadacepartnerstvi.cz/cestymesty.

Generálním partnerem soutěže Cesty městy je již čtvrtým rokem Škoda Auto, záštitu opět poskytlo Ministerstvo dopravy ČR. Dalšími partnery soutěže jsou Národní síť Zdravých měst ČR, Svaz měst a obcí ČR, Sdružení místních samospráv ČR a společnost 3M Česko. Tradičním hlavním mediálním partnerem je měsíčník Moderní obec.

-ric- ; Besip