aktuálně: 37 uzavírek, 5 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Blíží se uzávěrka přihlášek do 9.ročníku soutěže Cesty městy

5. května 2010

Již jen do 31. května mohou města a obce přihlašovat svá realizovaná dopravní řešení do celostátní soutěže Cesty městy. Soutěž zaměřenou na zklidňování dopravy vyhlásila letos již podeváté Nadace Partnerství. Jejím prostřednictvím chtějí organizátoři zviditelnit a odměnit kvalitní dopravní řešení realizovaná v České republice, která se tak mohou stát inspirací pro ostatní.

Do soutěže je stejně jako v předchozích letech možné přihlásit dopravní řešení zaměřená na zvyšování bezpečnosti provozu, zkvalitňování veřejného prostoru a optimální uspořádání automobilové, cyklistické, pěší a veřejné dopravy.

Podmínkou účasti je jejich uvedení do provozu během posledních pěti let (v období od 1. ledna 2005 do 31. května 2010) a jejich příznivý vliv na životní prostředí v okolí. Nominovat své projekty mohou nejen města, jak napovídá název soutěže, ale také obce, sdružení obcí, mikroregiony nebo městské obvody a části z celé České republiky. Mezi vítězná sídla bude letos rozděleno rekordních 400 tisíc korun a dále zvláštní věcné ceny za více než 100 tisíc korun.

Soutěž Cesty městy je ve střední Evropě unikátní svým zaměřením, rozsahem i tradicí. Odborná porota v ní od roku 2002 hodnotila již celkem 167 dopravních projektů a 46 z nich ocenila. Za celou osmiletou historii soutěže v ní Nadace Partnerství udělila finanční odměny v hodnotě více než 2,3 milionu korun. Podrobnější informace o soutěži včetně databáze všech hodnocených projektů zklidňování dopravy v ČR naleznete na stránkách Nadace Partnerství www.nadacepartnerstvi.cz/cestymesty.

Generálním partnerem soutěže Cesty městy je již čtvrtým rokem Škoda Auto, záštitu opět poskytlo Ministerstvo dopravy ČR. Dalšími partnery soutěže jsou Národní síť Zdravých měst ČR, Svaz měst a obcí ČR, Sdružení místních samospráv ČR a společnost 3M Česko. Tradičním hlavním mediálním partnerem je měsíčník Moderní obec.

-ric- ; Besip

Další články

Autocamping Rozkoš - prožít dovolenou pestře a v pohodě

Pestrost nabídky ubytování, společenských akcí, turistických možností, poznávacích a sportovních výletů včetně krásných cyklotras, ale i klid k odpočinku, to je dnes téměř neodmyslitelná nabídka k prožití hezké dovolené.

zobrazit článek >

Jaké povinné i nepovinné vybavení je dobré mít ve svém vozu?

Jestliže jezdíte autem, bude dobré, když v něm budete mít umístěné všechny důležité nezbytnosti. Povinná výbava v autě je základ a je stanovena vyhláškou. Nepovinnou výbavu si pak můžete zvolit dle vlastních preferencí. Bohužel se často stává, že řidiči při kontrole zjistí, že nemají kompletní ani výbavu povinnou. Na následujících řádcích se tak na tuto tématiku zaměříme pěkně zblízka.

zobrazit článek >

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >