aktuálně: 41 uzavírek, 25 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Bezpečná doprava nebezpečných věcí - plyny

27. dubna 2010

Zákon č. 361/2000 Sb. ukládá řidiči umístit předměty ve vozidle tak, aby neomezovaly a neohrožovaly řidiče nebo osoby přepravované ve vozidle a nebránily výhledu z místa řidiče. Další podmínky přepravy nákladu stanoví zvláštní právní předpis - zákon č. 111/1994 Sb.

Přepravu nebezpečných věcí upravuje Evropská dohoda o mezinárodní silniční přepravě nebezpečných věcí (ADR). Jedná se o mezinárodní smlouvu, kterou je vázána i Česká republika. Některé podrobnosti jsou stanoveny také ve vyhlášce č. 478/2000 Sb., kterou se provádí zákon o silniční dopravě, ve znění pozdějších předpisů.

Možná jste se na silnicích setkali s nákladními a dodávkovými automobily, které měly vepředu a vzadu oranžové tabulky. Tak se označují vozidla převážející zboží, jež by mohlo být v případě dopravní nehody nebezpečné, a číslo na tabulce varuje záchranné složky před možným nebezpečím. Pokud jste v práci, platí tato pravidla i pro vás a jste povinni je dodržovat.

Technické nebo medicinální plyny v lahvích a kryogenních nádobách jsou klasifikovány jako nebezpečné věci, a jako takové se jejich doprava řídí evropskou legislativou. Jestliže ale přepravujete lahev s plynem čistě pro domácí použití soukromou osobou, tyto předpisy se na vás nevztahují. Přesto však musíte zajistit bezpečnou přepravu s ohledem na ostatní uživatele pozemních komunikací a veřejnost obecně.

Richard Vlček ; Internet

Další články

Bezpečně na silnici: Jak správně vybrat kvalitní oblečení na motorku?

Každý zkušený motocyklista ví, že kromě umění ovládat svůj stroj je klíčovým prvkem bezpečnosti na silnici správný výběr oblečení.

zobrazit článek >

Jak může správný výběr motorového oleje ovlivnit výkon a životnost motoru?

Žádné auto bohužel není nesmrtelné a jakmile přijde jeho čas, je nutné ho vyměnit za jiné. Správnou péčí ale můžete životnost svého oblíbeného vozu prodloužit.

zobrazit článek >

Důležité doplňky pro dům a zahradu

Domov a zahrada jsou pro mnohé z nás oázou klidu a pohody. Usilujeme o to, aby se tam cítili komfortně a aby nám tam nic nechybělo. Na co obvykle zapomínáme?

zobrazit článek >