aktuálně: 41 uzavírek, 13 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Rada vlády pro bezpečnost silničního provozu znovu zasedala na MD

21. dubna 2010

Dne 15. dubna 2010 se v budově Ministerstva dopravy konalo již dvanácté zasedání Rady vlády pro bezpečnost silničního provozu. Bezpečnost silničního provozu je velice živé a aktuální téma, které je pramenem mnoha námětů k diskuzím, a které si žádá velkou pozornost - jde totiž o lidské životy, kterých den za dnem nesmyslně ubývá.

Zasedání Rady vlády zahájil náměstek ministra dopravy Ing. Ivo Vykydal, který z pověření ministra dopravy Ing. Gustava Slamečky, MBA předsedal celému jednání. Po úvodním zahájení dostal slovo pplk. Ing. Josef Tesařík, který za Ředitelství služby dopravní Policie ČR prezentoval konečná čísla ze statistik nehodovosti za rok 2009 a dále aktuální čísla nehod za první čtvrtletí letošního roku. Po této prezentaci následovala diskuze na téma nevyřešených případů dopravních nehod šetřených policií, které jsou předány do kompetence správním úřadům. Jde až o polovinu přestupků, které nejsou správními úřady vyřešeny, nebo je doba vyřízení přespříliš dlouhá.

Dalším bodem jednání byla prezentace o přípravě nové Národní strategie bezpečnosti silničního provozu na období 2011 až 2020. Tato Strategie navazuje na 4. akční plán bezpečnosti EU a po přijetí bude základním dokumentem bezpečnosti silničního provozu v České republice.

Byla zde také krátce prezentována analýza dopadů novely § 16 zákona č. 379/2005 Sb., o opatřeních k ochraně před škodami způsobenými tabákovými výrobky, alkohol a jinými návykovými látkami a o změně souvisejících zákonů. Proběhla diskuze na téma tzv. hranice 0,24 promile. Jasně zaznělo, že je velice důležité zachovat nulovou toleranci alkoholu v dechu řidiče, jako zákonný limit pro spáchání přestupku ze strany řidiče. Je však nutné vyjasnit postup, respektive metodiku, podle které bude policie řešit případy, kdy naměří nízké hodnoty alkoholu v dechu řidiče (do 0,3 promile) a zejména, aby byla snížena administrativní zátěž, kterou je v těchto případech postižena jak policie, tak správní úřady,. Prozatím je základem pro postup policie v těchto případech metodický pokyn vydaný Českým metrologickým institutem. V současné době se také čeká na vyjádření Ministerstva zdravotnictví, které má za úkol posoudit existenci či neexistenci vlivu nízké hladiny alkoholu v dechu řidiče na řízení vozidla.

Plk. Mgr. Ing. Ivan Bílek, náměstek policejního prezidenta dále navázal tématem o dopadech novely § 47 zákona č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích , ve znění pozdějších předpisů (účinné od 1.1.2009), která mimo jiné stanovuje limit hmotné škody pro hlášení dopravní nehody policii 100 tis. Kč (z původních 50 tis. Kč). Z příspěvku České kanceláře pojistitelů (ČKP) vyplynulo, že i přesto, že policie v roce 2009 šetřila o 53% méně nehod oproti roku 2008, zaznamenala ČKP z dat pojišťoven naopak mírný nárůst dopravních nehod a to o 3 %. Policie v současné době řeší s pojišťovnami tento problém ve zjišťování dat, o které novelou přišla.

Posledním hlavním bodem programu byla prezentace výsledků výzkumu veřejného mínění k problematice bezpečnosti silničního provozu, které zajistil Ústřední automotoklub ČR. Oslovení lidé se vyjadřovali k otázkám zachování nulové tolerance alkoholu v dechu řidiče, zvýšení rychlosti na dálnicích na 160 km/h, ale také vyjadřovali postoj k billboardům, k povinnému užití reflexní vesty pro chodce a cyklisty mimo obec, k povinné zimní výbavě s celoplošnou platností a dalším tématům.

Rada vlády byla požádána o záštitu nad 23. mezinárodní konferencí bezpečnosti silničního provozu, která se uskuteční v tomto roce v Bratislavě. Rada vlády jednohlasně vydala usnesení o záštitě nad touto konferencí.

-ric- ; Besip

Další články

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >

Co byste měli vědět o pneumatikách Bridgestone a proč jsou skvělou volbou?

Bridgestone, světový lídr v produkci pneumatik, nabízí špičkovou technologii a inovace v rámci pneu pro osobní vozy, SUV a 4x4. Tady se podíváme na to co je značka Bridgestone vlastně zač, jaké pneu nabízí a co za výhody přináší řidičům, kteří hledají spolehlivost, bezpečnost a výkon.

zobrazit článek >

Bezpečně na silnici: Jak správně vybrat kvalitní oblečení na motorku?

Každý zkušený motocyklista ví, že kromě umění ovládat svůj stroj je klíčovým prvkem bezpečnosti na silnici správný výběr oblečení.

zobrazit článek >