Za první čtvrtletí zemřelo na silnicích o 58 osob méně než vloni

16. dubna 2010

V bílé knize o evropské dopravní politice si Evropská komise stanovila cíl do roku 2010 snížit počet smrtelných úrazů v silniční dopravě o polovinu (vůči stavu z roku 2001).

Česká republika se v „Národní strategii bezpečnosti silničního provozu“ zavázala snížit počet usmrcených osob v silničním provozu na 50% úrovně roku 2002. Od roku 2002 se vývoj počtu usmrcených osob dostal pod hodnoty tohoto závazku pouze v roce 2006 (zavedení bodového systému). Aby došlo k naplnění hlavního cíle Strategie, nesmí počet usmrcených osob v roce 2010 překročit 657!

Podle předpokladu musí být minimálně v průměru usmrceno na pozemních komunikacích o 15 osob měsíčně méně oproti loňskému roku. V prvním čtvrtletí roku 2010 bylo průměrně měsíčně usmrceno o 19 osob méně. Zůstanou-li zachovány průměrné rozdílové měsíční hodnoty počtu usmrcených osob o 19 nižší než v loňském roce, může být tohoto cíle dosaženo. Detailní informace jsou obsahem níže uvedených grafických výstupů.

V loňském roce bylo na pozemních komunikacích v České republice usmrceno nejméně osob (832) od vzniku samostatné České republiky, tj. o -160 méně oproti roku 2008. S ohledem na výše uvedené je nutné hodnotu z roku 2009 v letošním roce snížit minimálně o dalších -175 usmrcených osob. K nejvyššímu meziročnímu poklesu (o -171) došlo v roce 2006. Děkujeme všem, kteří se podílejí a budou podílet na dosažení stanoveného cíle – všem ohleduplným a odpovědným účastníkům silničního provozu v České republice.

-ric- ; Besip