aktuálně: 37 uzavírek, 2 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Za první čtvrtletí zemřelo na silnicích o 58 osob méně než vloni

16. dubna 2010

V bílé knize o evropské dopravní politice si Evropská komise stanovila cíl do roku 2010 snížit počet smrtelných úrazů v silniční dopravě o polovinu (vůči stavu z roku 2001).

Česká republika se v „Národní strategii bezpečnosti silničního provozu“ zavázala snížit počet usmrcených osob v silničním provozu na 50% úrovně roku 2002. Od roku 2002 se vývoj počtu usmrcených osob dostal pod hodnoty tohoto závazku pouze v roce 2006 (zavedení bodového systému). Aby došlo k naplnění hlavního cíle Strategie, nesmí počet usmrcených osob v roce 2010 překročit 657!

Podle předpokladu musí být minimálně v průměru usmrceno na pozemních komunikacích o 15 osob měsíčně méně oproti loňskému roku. V prvním čtvrtletí roku 2010 bylo průměrně měsíčně usmrceno o 19 osob méně. Zůstanou-li zachovány průměrné rozdílové měsíční hodnoty počtu usmrcených osob o 19 nižší než v loňském roce, může být tohoto cíle dosaženo. Detailní informace jsou obsahem níže uvedených grafických výstupů.

V loňském roce bylo na pozemních komunikacích v České republice usmrceno nejméně osob (832) od vzniku samostatné České republiky, tj. o -160 méně oproti roku 2008. S ohledem na výše uvedené je nutné hodnotu z roku 2009 v letošním roce snížit minimálně o dalších -175 usmrcených osob. K nejvyššímu meziročnímu poklesu (o -171) došlo v roce 2006. Děkujeme všem, kteří se podílejí a budou podílet na dosažení stanoveného cíle – všem ohleduplným a odpovědným účastníkům silničního provozu v České republice.

-ric- ; Besip

Další články

Autocamping Rozkoš - prožít dovolenou pestře a v pohodě

Pestrost nabídky ubytování, společenských akcí, turistických možností, poznávacích a sportovních výletů včetně krásných cyklotras, ale i klid k odpočinku, to je dnes téměř neodmyslitelná nabídka k prožití hezké dovolené.

zobrazit článek >

Jaké povinné i nepovinné vybavení je dobré mít ve svém vozu?

Jestliže jezdíte autem, bude dobré, když v něm budete mít umístěné všechny důležité nezbytnosti. Povinná výbava v autě je základ a je stanovena vyhláškou. Nepovinnou výbavu si pak můžete zvolit dle vlastních preferencí. Bohužel se často stává, že řidiči při kontrole zjistí, že nemají kompletní ani výbavu povinnou. Na následujících řádcích se tak na tuto tématiku zaměříme pěkně zblízka.

zobrazit článek >

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >