Zákruta.cz  >  Magazín  >

Setkání zástupců BESIP - BECEP v Praze

6. dubna 2010

Ve dnech 29. - 31. března 2010 se v Praze na Ministerstvu dopravy uskutečnilo bilaterální jednání českého BESIPu a slovenského BECEPu (oddelenie bezpečnosti cestnej premávky). Poslání obou oddělení je prevence bezpečnosti silničního provozu, a právě proto nebyla nouze o společná témata.

Celé „rokovanie“ se neslo ve velice přátelském duchu a tato příjemná atmosféra umožnila otevřeně mluvit o dosažených úspěších i o problémech, se kterými se oddělení potýkají.

Mezi hlavní témata byla zařazena prezentace zkušeností s implementací Národní strategie bezpečnosti silničního provozu, představení aktivit a preventivních kampaní, legislativní otázky bezpečnosti silničního provozu a v neposlední řadě vyhodnocení nehodovosti v roce 2009. K těmto hlavním tématům měly obě strany věcné příspěvky, na které vždy navazovaly diskuze, které však většinou vypukly již v průběhu prezentace samotné.

K této zvláštní příležitosti byl českým BESIPem vypracován velice zajímavý dokument shrnující a hlavně porovnávající vývoj následků dopravní nehodovosti ČR a SR od rozdělení států v roce 1993 do roku 2009. Z tohoto dokumentu je patrné, že vývoj v obou státech má podobný charakter, ale také rozdílné trendy a náhlé změny, často ovlivněné legislativními opatřeními.

Pro obě strany bylo toto setkání nad aktuálními problémy velice přínosné. Obě strany se také shodly na potřebě takováto jednání uskutečňovat častěji, v menších pracovních skupinách a se zaměřením na konkrétní téma.

Na závěr dvoudenního jednání pozdravil oba pracovní týmy ministr dopravy Ing. Gustav Slamečka, MBA.

-ric- ; Besip