aktuálně: 37 uzavírek, 19 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Velikonoce a jaro v silničním provozu

2. dubna 2010

Jarní měsíce mají z hlediska silničního provozu svá specifika. Jedná se například o zvýšení intenzity provozu vzhledem k povětrnostním podmínkám, související zahájení motocyklové či cyklistické sezóny, problematika alkoholu v silničním provozu spojená s velikonočními svátky apod.

Uváděná problematika byla jedním z hlavních témat společné tiskové konference Ministerstva dopravy ČR a Policejního prezidia ČR, která se 31. března uskutečnila za účasti ministra dopravy Gustava Slamečky, náměstka policejního prezidenta pro vnější službu plk. Ivana Bílka a ředitele služby dopravní policie plk. Leoše Tržila.

Velikonoční dny a navazující prázdniny bývají spojeny například s pořádáním kulturních, společenských či církevních akcí nebo rodinnými výlety. Cesty za takovými událostmi mohou významně ovlivnit plynulost provozu. Komplikace lze očekávat zejména ve větších městech nebo na frekventovaných komunikacích. Řidiči by proto měli věnovat pozornost dopravním informacím a včas na ně reagovat. Mohou se tak vyhnout kolonám nebo předejít dopravní nehodě.

S velikonočním obdobím je spojeno také požívání alkoholických nápojů. Řidiči, cyklisté i chodci by si však měli uvědomit, že do silničního provozu alkohol nepatří.

V souvislosti s letošním velikonočním víkendem je naplánováno přes 170 dopravně bezpečnostních akcí různého zaměření. Pozornost bude věnována samozřejmě plynulosti provozu, problematice alkoholu a jiných návykových látek, ale i dodržování silničních pravidel obecně. Na bezpečnost a plynulost provozu budou v těchto dnech dohlížet stovky policistů.

Nejen velikonoční svátky, ale jarní dny obecně, mají z pohledu silničního provozu svá úskalí. Dobré povětrnostní podmínky lákají na silnice i řidiče, kteří přes zimu raději nevyjíždějí. Oproti zimním měsícům je proto nutné počítat s vyšší intenzitou provozu. Řidiči by ale neměli zapomínat na proměnlivost jarních povětrnostních podmínek a uvědomovat si riziko tvorby lokálních námraz a dalších rozmarů počasí. Na opatrnost by neměli zapomínat také řidiči, kteří usedají za volant (řídítka) po několika měsíční pauze. Jízdu je vždy nutné přizpůsobit aktuálním schopnostem. Více informací a doporučení naleznete zde.

-ric- ; PČR

Další články

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >

Co byste měli vědět o pneumatikách Bridgestone a proč jsou skvělou volbou?

Bridgestone, světový lídr v produkci pneumatik, nabízí špičkovou technologii a inovace v rámci pneu pro osobní vozy, SUV a 4x4. Tady se podíváme na to co je značka Bridgestone vlastně zač, jaké pneu nabízí a co za výhody přináší řidičům, kteří hledají spolehlivost, bezpečnost a výkon.

zobrazit článek >

Bezpečně na silnici: Jak správně vybrat kvalitní oblečení na motorku?

Každý zkušený motocyklista ví, že kromě umění ovládat svůj stroj je klíčovým prvkem bezpečnosti na silnici správný výběr oblečení.

zobrazit článek >