aktuálně: 37 uzavírek, 1 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

The Action již navštívilo 130 tisíc diváků

31. března 2010

V úterý 30. března se poprvé v Rakovníku představil multimediální projekt The Action. Tento velmi úspěšný preventivní projekt zaměřený na bezpečnost silničního provozu pro skupinu mladých a začínajících řidičů vystaví rakovnické žáky a studenty hodinu trvajícímu, silně emotivnímu zážitku.

Při němž se seznámí se životními osudy lidí, kteří se každodenně setkávají s dopravními nehodami. Současně poznají osud dívky, jejíž život jednou pro vždy a nezvratně ovlivnila závažná dopravní nehoda.

„Náš projekt The Action totiž není postavený na sice poučných, ale pro mladé většinou nudných přednáškách a mentorování. Používá formy multimediálního představení, při kterém je mluvené slovo zakomponováno do silných emotivních prožitků zprostředkovaných nejen drsnými záběry vážných dopravních nehod, ale i uměleckou scénickou produkcí. A mluvené slovo hlavně vychází z úst lidí, kteří vážnou nehodu buď sami zažili, nebo na místě pomáhali jejím obětem,“ vysvětluje Martin Gebauer a dodává: „Často v hledišti vidíme slzy a neméně často se na nás diváci i zlobí, že jsme je vystavili takovému duševnímu traumatu. Ale pozitivní reakce diváků ukazují, že jdeme správnou cestou.“

Jedinečnost této multimediální show The Action spočívá v tom, že používá takový typ komunikace, který dokáže teenagery oslovit. Nesnaží se je poučovat, naopak, vítá je na představení v „diskotékovém rytmu“. Moderní hudba a excelentní výkon diskžokeje si během chvilky získává všechny diváky v sále. A když je zábava v nejlepším, přijde šok - video se záběry vážných dopravních nehod - pestrý a rychlý sestřih toho nejhoršího, co se na silnici může stát, když někdo přecení své schopnosti nebo řídí pod vlivem alkoholu.

V další části představení pak nechybí ani osobní účast lidí, kteří obětem dopravních nehod pomáhají - policistů, záchranářů a hasičů, ale i příběhy těch, kterým nehoda navždy vzala možnost stát na vlastních nohou: „Když jsem se probudila, tak jsem měla obvázaný nohy a ruce. Všude hadičky a infuze. Teprve jsem cítila, kde všude jsem pořezaná od toho vysypaného skla a co všechno mě bolí a že se vůbec nemůžu pohnout. Dost těžký bylo, když tam za mnou přišli rodiče. Máma hodně brečela a táta se snažil dělat hrdinu, že to bude dobrý, že když budu hodně cvičit, že to zase rozchodím, a že to bude v pořádku. Věděla jsem, že je to asi vážnější. Pak tam za mnou přišla za několik dní rehabilitační sestra, že mi bude trochu cvičit s nohama. A když mi skrčila nohu a řekla, ať se jí dotknu rukou, tak to byl strašný pocit. Já jsem věděla, že se dotýkám svého těla, ale že nic necítím. Je to takové strašně cizí. A tehdy jsem se poprvé rozbrečela. Ona viděla, že z toho cvičení nic nebude, tak odešla pryč...“ vypráví vozíčkářka Jarmila Onderková a v sále by člověk slyšel spadnout špendlík.

Diváci si vyslechnou i příběhy policisty, záchranáře či hasiče, kteří asistovali u tragických nehod. Žádný z nich jim neříká, jak by se měli chovat. Jenom prostě suše odvyprávějí, co viděli a zažili: „Nechali jsme si od hasičů otevřít dveře od spolujezdce,“ vypráví policista Tomáš Zugar, „protože, jak už jsem říkal, ten řidič ležel na druhé straně. Vyvalil se z toho takový ten vlhký dým. Kdybych vám měl popsat zápach, tak je to taková směs plastů, molitanů a ohořelého masa. Ten řidič měl prasklé břicho, vyteklé vnitřnosti. Otočil jsem se na doktora. Říká: Tak to je lidské tělo, když hoří, tak se vaří a ta kůže to nevydrží a praskne a všechno, co je vevnitř, vyteče ven...“

„V sále plném rozjařených mladých lidí je najednou ticho,“ říká Bc. Martin Gebauer, ředitel agentury EuroNet.CZ, která The Action produkuje, a dodává: „Chceme-li oslovit tuto věkovou skupinu, musíme zvolit drsné metody a překvapivé zvraty děje, jinak bychom jejich pozornost neudrželi.“

The Action už má za sebou pět úspěšných ročníků - 326 repríz se 130 tisíci diváky. Jeho generálním a jediným finančním partnerem je oddělení BESIP Ministerstva dopravy, které toto představení vytipovalo v zahraničí a zajistilo licenci pro Českou republiku. Toto oddělení si také v roce 2008 zadalo u agentury STEM průzkum účinnosti The Action, který prokázal, že si téměř všichni oslovení studenti díky The Action více uvědomují nebezpečí spojená s dopravními nehodami. Tři ze čtyř respondentů pak uvedli, že The Action bude mít trvalý vliv na jejich chování v silničním provozu.

„Těší nás, že se tento projekt setkává s tak příznivým ohlasem u velmi náročné cílové skupiny mladých a začínajících řidičů. Myslím, že právě díky specifickému stylu komunikace dlouhodobě přispívá ke snížení počtu nehod způsobených mladými řidiči,“ říká Mgr. Zuzana Ambrožová, vedoucí oddělení BESIP Ministerstva dopravy.

Letos se v České republice uskuteční 87 repríz ve 29 městech s předpokládanou účastí 35 tisíc žáků devátých tříd základních škol a středoškoláků.

-ric- ; Besip

Další články

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >

Co byste měli vědět o pneumatikách Bridgestone a proč jsou skvělou volbou?

Bridgestone, světový lídr v produkci pneumatik, nabízí špičkovou technologii a inovace v rámci pneu pro osobní vozy, SUV a 4x4. Tady se podíváme na to co je značka Bridgestone vlastně zač, jaké pneu nabízí a co za výhody přináší řidičům, kteří hledají spolehlivost, bezpečnost a výkon.

zobrazit článek >

Bezpečně na silnici: Jak správně vybrat kvalitní oblečení na motorku?

Každý zkušený motocyklista ví, že kromě umění ovládat svůj stroj je klíčovým prvkem bezpečnosti na silnici správný výběr oblečení.

zobrazit článek >