aktuálně: 37 uzavírek, 10 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Opět vyráží Preventivní vlak

25. března 2010

Nehody na přejezdech, smrt na střeše vagonu po zásahu proudem z troleje s 25 000 volty, či vlakem sražený člověk, který přebíhal koleje. Při těchto neštěstích stále umírají zbytečně lidé a statistiky hovoří jednoznačně: velmi rizikovou skupinou jsou mladí ve věku od 13 do 19 let.

Proto vypravují České dráhy, Policie ČR, BESIP Ministerstva dopravy, Drážní inspekce a ČD Cargo speciální Preventivní vlak. Studenti i veřejnost navštíví promítání krátkých filmů s ukázkami reálných neštěstí na železnici, při kterých zbytečně umírají lidé, projdou praktickým nácvikem první pomoci se záchranáři a budou diskutovat s drážními vyšetřovateli, policisty a odborníky z BESIPu.

- Jihlava - pondělí - 22. března

- Znojmo - úterý - 23. března

- Břeclav - středa - 24. března

- Uherské Hradiště - čtvrtek - 25. dubna

- Zlín střed - pátek - 26. dubna

Ve vlaku všichni na vlastní oči uvidí, jak dopadne člověk, který si krátí cestu přes koleje a srazí ho vlak, srovnání brzdné dráhy vlaku a auta, dopady nehod na přejezdech i následky zásahu proudem z troleje, kde je 25 tisíc voltů. Preventivní vlak tvoří speciální kinematovlak, diskusní vůz a vůz pro nácvik první pomoci. Program v Preventivním vlaku trvá přibližně hodinu a půl.

- Kinematovlak: Sestřih krátkých filmů od partnerů projektu se záběry z reálných nehod na přejezdech a dalších neštěstí na železnici.

- Diskusní vůz: Diskuse s drážními vyšetřovateli, policisty a odborníky BESIPu, kteří sami často zasahují na místě a znají tyto situace na vlastní kůži.

- Vůz pro nácvik první pomoci: Nácvik základů první pomoci v terénu pod vedením zkušených záchranářů.

„Preventivní vlak stojí na netradiční konfrontaci mladých lidí s realitou. Nechceme říkat, to nedělej, to nesmíš, ale ukázat, jak člověk dopadne, když si nedá pozor,“ říká autor projektu za ČD Ondřej Kubala. Preventivní vlak vyjede letos na jaře už pošesté a zatím ho od roku 2007 navštívilo na osm tisíc především mladých lidí.

Podle Karla Šimra z Psychosociálního intervenčního týmu, který koordinuje záchranářský vůz, se neštěstím v životě není možné vyhnout, ale je možné se na ně připravit: „Je na každém z nás, jak se v takové situaci zachováme a jestli třeba zachráníme lidský život. V záchranářském voze chceme všechny povzbudit, aby se nebáli pro druhé něco udělat, a ukázat jim, že k tomu stačí úplně jednoduché věci.“

„Pokud se nám díky Preventivnímu vlaku povede varovat mladé lidi před zbytečným hazardem a zachráníme tak třeba jen jeden lidský život, má tato akce smysl. To, že se nic nestalo, se sice nikdy nedovím, ale pevně v to věřím,“ říká Robert Drozda, inspektor ČD Cargo, který v Preventivním vlaku přednáší od samotného počátku projektu v roce 2007.

-ric- ; Besip

Další články

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >

Co byste měli vědět o pneumatikách Bridgestone a proč jsou skvělou volbou?

Bridgestone, světový lídr v produkci pneumatik, nabízí špičkovou technologii a inovace v rámci pneu pro osobní vozy, SUV a 4x4. Tady se podíváme na to co je značka Bridgestone vlastně zač, jaké pneu nabízí a co za výhody přináší řidičům, kteří hledají spolehlivost, bezpečnost a výkon.

zobrazit článek >

Bezpečně na silnici: Jak správně vybrat kvalitní oblečení na motorku?

Každý zkušený motocyklista ví, že kromě umění ovládat svůj stroj je klíčovým prvkem bezpečnosti na silnici správný výběr oblečení.

zobrazit článek >