aktuálně: 37 uzavírek, 2 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Opět vyráží Preventivní vlak

25. března 2010

Nehody na přejezdech, smrt na střeše vagonu po zásahu proudem z troleje s 25 000 volty, či vlakem sražený člověk, který přebíhal koleje. Při těchto neštěstích stále umírají zbytečně lidé a statistiky hovoří jednoznačně: velmi rizikovou skupinou jsou mladí ve věku od 13 do 19 let.

Proto vypravují České dráhy, Policie ČR, BESIP Ministerstva dopravy, Drážní inspekce a ČD Cargo speciální Preventivní vlak. Studenti i veřejnost navštíví promítání krátkých filmů s ukázkami reálných neštěstí na železnici, při kterých zbytečně umírají lidé, projdou praktickým nácvikem první pomoci se záchranáři a budou diskutovat s drážními vyšetřovateli, policisty a odborníky z BESIPu.

- Jihlava - pondělí - 22. března

- Znojmo - úterý - 23. března

- Břeclav - středa - 24. března

- Uherské Hradiště - čtvrtek - 25. dubna

- Zlín střed - pátek - 26. dubna

Ve vlaku všichni na vlastní oči uvidí, jak dopadne člověk, který si krátí cestu přes koleje a srazí ho vlak, srovnání brzdné dráhy vlaku a auta, dopady nehod na přejezdech i následky zásahu proudem z troleje, kde je 25 tisíc voltů. Preventivní vlak tvoří speciální kinematovlak, diskusní vůz a vůz pro nácvik první pomoci. Program v Preventivním vlaku trvá přibližně hodinu a půl.

- Kinematovlak: Sestřih krátkých filmů od partnerů projektu se záběry z reálných nehod na přejezdech a dalších neštěstí na železnici.

- Diskusní vůz: Diskuse s drážními vyšetřovateli, policisty a odborníky BESIPu, kteří sami často zasahují na místě a znají tyto situace na vlastní kůži.

- Vůz pro nácvik první pomoci: Nácvik základů první pomoci v terénu pod vedením zkušených záchranářů.

„Preventivní vlak stojí na netradiční konfrontaci mladých lidí s realitou. Nechceme říkat, to nedělej, to nesmíš, ale ukázat, jak člověk dopadne, když si nedá pozor,“ říká autor projektu za ČD Ondřej Kubala. Preventivní vlak vyjede letos na jaře už pošesté a zatím ho od roku 2007 navštívilo na osm tisíc především mladých lidí.

Podle Karla Šimra z Psychosociálního intervenčního týmu, který koordinuje záchranářský vůz, se neštěstím v životě není možné vyhnout, ale je možné se na ně připravit: „Je na každém z nás, jak se v takové situaci zachováme a jestli třeba zachráníme lidský život. V záchranářském voze chceme všechny povzbudit, aby se nebáli pro druhé něco udělat, a ukázat jim, že k tomu stačí úplně jednoduché věci.“

„Pokud se nám díky Preventivnímu vlaku povede varovat mladé lidi před zbytečným hazardem a zachráníme tak třeba jen jeden lidský život, má tato akce smysl. To, že se nic nestalo, se sice nikdy nedovím, ale pevně v to věřím,“ říká Robert Drozda, inspektor ČD Cargo, který v Preventivním vlaku přednáší od samotného počátku projektu v roce 2007.

-ric- ; Besip

Další články

Autocamping Rozkoš - prožít dovolenou pestře a v pohodě

Pestrost nabídky ubytování, společenských akcí, turistických možností, poznávacích a sportovních výletů včetně krásných cyklotras, ale i klid k odpočinku, to je dnes téměř neodmyslitelná nabídka k prožití hezké dovolené.

zobrazit článek >

Jaké povinné i nepovinné vybavení je dobré mít ve svém vozu?

Jestliže jezdíte autem, bude dobré, když v něm budete mít umístěné všechny důležité nezbytnosti. Povinná výbava v autě je základ a je stanovena vyhláškou. Nepovinnou výbavu si pak můžete zvolit dle vlastních preferencí. Bohužel se často stává, že řidiči při kontrole zjistí, že nemají kompletní ani výbavu povinnou. Na následujících řádcích se tak na tuto tématiku zaměříme pěkně zblízka.

zobrazit článek >

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >