aktuálně: 37 uzavírek, 30 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Ministerstvo dopravy odmítá hrozby Bruselu kvůli bezpečnosti letadel

19. března 2010

Ministerstvo dopravy odmítá hrozby Evropské komise kvůli prohlídkám letadel. V České republice nebyla v žádném případě ohrožena bezpečnost letecké dopravy.

Členské státy měly směrnici 2008/49/ES provést do 20. října 2008, a následně oznámit Komisi vnitrostátní právní a správní předpisy přijaté k zajištění souladu s předpisy EU. Česká republika tak legislativně učinila k 10.3.2010 dokončením transpozice cestou vstupu vyhlášky č. 64/2010 Sb., v účinnost (např. jsou ve vyhlášce uvedeny vzory protokolu o provedení SAFA kontroly). Nicméně z provozního hlediska Úřad pro civilní letectví (ÚCL provádí předmětné kontroly, tzv. SAFA kontroly) podle obsahu směrnice již dávno postupuje a Evropská agentura pro bezpečnost letectví (EASA), která v jednotlivých ČS EU provádí kontroly SAFA programu, a která audit provedla i na ÚCL, neshledala žádné nedostatky.

Jednoznačně lze konstatovat, že opožděním legislativního procesu v ČR nebyla v žádném případě ohrožena bezpečnost létání!

Směrnice 2008/49/ES stanoví pro celou EU normy a postupy pro účinné uplatňování mezinárodních bezpečnostních norem jak letadly EU, tak letadly třetích zemí používajících letiště Společenství. Stanoví normy pro provádění prohlídek na odbavovací ploše (bezpečnostních prohlídek letadel prováděných zpravidla mezi lety, například zda jsou k dispozici dokumenty potřebné pro provoz, kontrola složení a kvalifikace posádky, kontrola přijatelného stavu letadla a jeho vybavení atd.).

Směrnice kromě toho stanoví, že nejsou-li bezpečnostní podmínky splněny, mohou členské státy u letadel a/nebo provozovatelů, kteří vykazují bezpečnostní nedostatky, přijmout určitá opatření včetně zákazu letu. Dále harmonizuje směrnice předpisy pro odbornou přípravu a kvalifikaci personálu, který prohlídky provádí.

-ric- ; -mvdr-

Další články

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >

Co byste měli vědět o pneumatikách Bridgestone a proč jsou skvělou volbou?

Bridgestone, světový lídr v produkci pneumatik, nabízí špičkovou technologii a inovace v rámci pneu pro osobní vozy, SUV a 4x4. Tady se podíváme na to co je značka Bridgestone vlastně zač, jaké pneu nabízí a co za výhody přináší řidičům, kteří hledají spolehlivost, bezpečnost a výkon.

zobrazit článek >

Bezpečně na silnici: Jak správně vybrat kvalitní oblečení na motorku?

Každý zkušený motocyklista ví, že kromě umění ovládat svůj stroj je klíčovým prvkem bezpečnosti na silnici správný výběr oblečení.

zobrazit článek >