aktuálně: 37 uzavírek, 2 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Jak postupovat při výměně řidičského oprávnění?

2. března 2010

Výměny ŘP provádí obecní úřad obce s rozšířenou působností (dále jen „ORP“) příslušný podle místa trvalého pobytu držitele ŘP na území České republiky. Pro účely této výměny „si přineste“ jednu barevnou nebo černobílou fotografii průkazového formátu o rozměrech 3,5 x 4,5 cm, stávající ŘP, doklad totožnosti a vyplněnou „Žádost o vydání ŘP“ která je k dispozici na pracovištích ORP. Návod na vyplnění formuláře „Žádost o vydání ŘP“ naleznete zde.

Některé ORP umožňují objednání přes internet (webové stránky jednotlivých ORP) - tímto je možné se vyhnout delším čekacím lhůtám (jak na podání žádosti, tak na vyzvednutí ŘP).

Zákonná lhůta pro vydání nového ŘP je do 20 dnů od podání žádosti, a jelikož se jedná o povinnost z platné právní úpravy, není výměna ŘP zpoplatněna. Pokud bude požadováno vydání ŘP (v rámci povinné výměny) ve lhůtě kratší, tj. do 5 pracovních dnů od podání žádosti, je pro tento úkon již stanoven správní poplatek 500 Kč.

Doporučujeme Vám výměnu ŘP neodkládat. S blížícím se koncem stanoveného termínu pro výměnu řidičských průkazů (31. prosince 2010) lze očekávat na ORP zvýšenou kumulaci řidičů (osob) a nezapomínejte, že vyřízení žádosti o vydání ŘP trvá až 20 dnů.

-ric- ; Internet

Další články

Autocamping Rozkoš - prožít dovolenou pestře a v pohodě

Pestrost nabídky ubytování, společenských akcí, turistických možností, poznávacích a sportovních výletů včetně krásných cyklotras, ale i klid k odpočinku, to je dnes téměř neodmyslitelná nabídka k prožití hezké dovolené.

zobrazit článek >

Jaké povinné i nepovinné vybavení je dobré mít ve svém vozu?

Jestliže jezdíte autem, bude dobré, když v něm budete mít umístěné všechny důležité nezbytnosti. Povinná výbava v autě je základ a je stanovena vyhláškou. Nepovinnou výbavu si pak můžete zvolit dle vlastních preferencí. Bohužel se často stává, že řidiči při kontrole zjistí, že nemají kompletní ani výbavu povinnou. Na následujících řádcích se tak na tuto tématiku zaměříme pěkně zblízka.

zobrazit článek >

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >