aktuálně: 1575 uzavírek, 2 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >

Obce i města mohou opět uspět v soutěži Cesty městy

23. února 2010

Nadace Partnerství vyhlásila dne 16. února 2010 devátý ročník celostátní soutěže Cesty městy zaměřené na zklidňování dopravy. Soutěž chce zviditelnit a odměnit kvalitní dopravní řešení realizovaná v České republice, která se tak mohou stát inspirací pro ostatní.

Města a obce mohou své dopravní projekty přihlašovat až do konce května. Generálním partnerem soutěže je společnost Škoda Auto, záštitu nad ní již tradičně poskytlo Ministerstvo dopravy ČR prostřednictvím oddělení BESIP.

Do soutěže Cesty městy je možné přihlásit dopravní řešení zaměřená na zvyšování bezpečnosti provozu, zkvalitňování veřejného prostoru a optimální uspořádání automobilové, cyklistické, pěší a veřejné dopravy. Podmínkou účasti je jejich uvedení do provozu během posledních pěti let (v období od 1.ledna 2005 do 31.května 2010) a jejich příznivý vliv na životní prostředí v okolí.

„Prostřednictvím soutěže chceme upozornit na problémy spojené s dopravou v našich sídlech a poukázat na zdařilá a osvědčená řešení vedoucí k jejich zmírnění. Hlásit se mohou nejen města, jak napovídá název soutěže, ale svá dopravní řešení mohou nominovat také obce, sdružení obcí, mikroregiony nebo městské obvody a části z celé České republiky,“ vysvětluje Radek Patrný z Dopravního programu Nadace Partnerství.

Soutěž Cesty městy je ve střední Evropě unikátní svým zaměřením, rozsahem a tradicí. Odborná porota v ní od roku 2002 hodnotila již celkem 167 dopravních projektů a 46 z nich ocenila. Za celou osmiletou historii soutěže v ní Nadace Partnerství udělila finanční odměny v hodnotě více než 2,3 milionu korun.

„Letos rozdělíme mezi nejúspěšnější sídla rekordních 400 tisíc korun a dále zvláštní ceny za více než 100 tisíc korun. Snažíme se tak nejen pomáhat při zvyšování bezpečnosti účastníků silničního provozu, ale také dlouhodobě přispívat k rozvoji šetrné mobility,“ upřesňuje Radek Patrný a dodává, že více informací včetně zcela ojedinělé databáze projektů zklidňování dopravy v ČR je k dispozici na internetových stránkách soutěže www.nadacepartnerstvi.cz/cestymesty.

Již čtvrtým rokem je generálním partnerem soutěže Cesty městy společnost Škoda Auto. „Podpora projektů a opatření, která zvyšují bezpečnost všech účastníků dopravního provozu, patří v oblasti společenské odpovědnosti do našich priorit,“ prohlásil ředitel vnějších vztahů společnosti Radek Špicar. Dalšími partnery soutěže jsou Národní síť Zdravých měst ČR, Svaz měst a obcí ČR, Sdružení místních samospráv ČR a společnost 3M Česko. Hlavním mediálním partnerem je již tradičně měsíčník Moderní obec.

-ric- ; Besip