aktuálně: 37 uzavírek, 5 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Mrtvých a alkoholu na silnicích ubylo

12. února 2010

Statistické přehledy vykazují významný pokles dopravní nehodovosti. Údaje je ale nutné posuzovat v souvislosti se situací v provozu na pozemních komunikacích, kterou v lednu silně ovlivnily povětrnostní podmínky.

Na počtu dopravních nehod a nehodových následcích, ale i v dalších úsecích problematiky silničního provozu, se významně odrazil celkový lednový pokles dopravy.

Policisté šetřili v lednu 5 828 dopravních nehod. Při těchto nehodách zemřelo 35 osob, tedy nejméně od roku 1990 (více zde). Pokles byl zaznamenán také v dalších ukazatelích, například v souvislosti s dopravními nehodami zaviněnými pod vlivem alkoholu.

Těchto dopravních nehod šetřila policie 314 (o 109 méně než v lednu 2009). Zemřely při nich 2 osoby (o 7 méně než v lednu 2009) a 98 osob bylo zraněno (o 55 méně než v lednu 2009). V porovnání s celkovou nehodovostí (pokles o 20,1 %) je pokles počtu dopravních nehod zaviněných pod vlivem alkoholu (o 21,9 %) vyšší.

Na údaje o počtu dopravních nehod zaviněných pod vlivem alkoholu přímo navazuje počet řidičů, kteří byli pod vlivem alkoholu za volantem přistiženi při silničních kontrolách. Dopravní policisté řešili v lednu 832 těchto případů, tedy o 82 (10,2 %) více než v roce 2009. S ohledem na nově zavedené opatření povinných dechových zkoušek (více zde) se tento nárůst může zdát malý.

Při hodnocení je ale nutné přihlédnout k povětrnostním podmínkám, které provoz významně ovlivnily. Sníh a náledí komplikovaly dopravní situaci a každý, kdo mohl, raději si jízdu autem rozmyslel. V úvahu je nutné vzít také skutečnost, že byla pozornost policistů zaměřena zejména na bezprostřední řešení dopravních komplikací.

Richard Vlček ; PČR

Další články

Autocamping Rozkoš - prožít dovolenou pestře a v pohodě

Pestrost nabídky ubytování, společenských akcí, turistických možností, poznávacích a sportovních výletů včetně krásných cyklotras, ale i klid k odpočinku, to je dnes téměř neodmyslitelná nabídka k prožití hezké dovolené.

zobrazit článek >

Jaké povinné i nepovinné vybavení je dobré mít ve svém vozu?

Jestliže jezdíte autem, bude dobré, když v něm budete mít umístěné všechny důležité nezbytnosti. Povinná výbava v autě je základ a je stanovena vyhláškou. Nepovinnou výbavu si pak můžete zvolit dle vlastních preferencí. Bohužel se často stává, že řidiči při kontrole zjistí, že nemají kompletní ani výbavu povinnou. Na následujících řádcích se tak na tuto tématiku zaměříme pěkně zblízka.

zobrazit článek >

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >