aktuálně: 37 uzavírek, 2 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

BESIP: "STOP úmrtím na železničních přejezdech!"

10. února 2010

V letošním roce zemřelo podle policejních statistik v důsledku dopravních nehod na železničních přejezdech v České republice již 8 osob (5 v lednu a 3 v únoru).

Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku se jedná o více než pětinásobný nárůst usmrcených osob. I počet nehod na železničních přejezdech byl téměř dvojnásobný. Zatímco vloni se jednalo o 25 nehod, letos jich bylo zaznamenáno již 46 (pozn.: v loňském roce bylo zaznamenáno nejméně dopravních nehod na železničních přejezdech od roku 2003).

Oddělení BESIP Ministerstva dopravy podpořilo v rámci pořadu STOP vysílaného Českou televizí natočení dílu „Náraz vlaku do auta“, který měl premiéru 19. listopadu 2009. Jedná se o první zinscenovanou srážku vlaku s osobním automobilem na našem území. Málokdo si uvědomí, že kinetická energie pouhé lokomotivy při rychlosti 10 km/h je shodná s kinetickou energií osobního automobilu jedoucího 73 km/h.

Při srážkách hraje významnou roli brzdná dráha železniční soupravy, která je několikanásobně vyšší než brzdná dráha silničního vozidla. Uvedený díl lze shlédnout na této webové stránce http://www.ceskatelevize.cz/program/10214709066-19.11.2009-17:25-1-stop.html?online=1.

Za drtivou většinou dopravních nehod na železničních přejezdech stojí lidský faktor - totéž platí o dopravních nehodách na pozemních komunikacích obecně. Dopravní nehody na železničních přejezdech však mají mnohem větší tragické následky.

Uvědomte si výše uvedené skutečnosti a vjíždějte na železniční přejezd bezpečně a s dostatečnou rozvahou!

-ric- ; Besip

Další články

Autocamping Rozkoš - prožít dovolenou pestře a v pohodě

Pestrost nabídky ubytování, společenských akcí, turistických možností, poznávacích a sportovních výletů včetně krásných cyklotras, ale i klid k odpočinku, to je dnes téměř neodmyslitelná nabídka k prožití hezké dovolené.

zobrazit článek >

Jaké povinné i nepovinné vybavení je dobré mít ve svém vozu?

Jestliže jezdíte autem, bude dobré, když v něm budete mít umístěné všechny důležité nezbytnosti. Povinná výbava v autě je základ a je stanovena vyhláškou. Nepovinnou výbavu si pak můžete zvolit dle vlastních preferencí. Bohužel se často stává, že řidiči při kontrole zjistí, že nemají kompletní ani výbavu povinnou. Na následujících řádcích se tak na tuto tématiku zaměříme pěkně zblízka.

zobrazit článek >

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >