BESIP: "STOP úmrtím na železničních přejezdech!"

10. února 2010

V letošním roce zemřelo podle policejních statistik v důsledku dopravních nehod na železničních přejezdech v České republice již 8 osob (5 v lednu a 3 v únoru).

Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku se jedná o více než pětinásobný nárůst usmrcených osob. I počet nehod na železničních přejezdech byl téměř dvojnásobný. Zatímco vloni se jednalo o 25 nehod, letos jich bylo zaznamenáno již 46 (pozn.: v loňském roce bylo zaznamenáno nejméně dopravních nehod na železničních přejezdech od roku 2003).

Oddělení BESIP Ministerstva dopravy podpořilo v rámci pořadu STOP vysílaného Českou televizí natočení dílu „Náraz vlaku do auta“, který měl premiéru 19. listopadu 2009. Jedná se o první zinscenovanou srážku vlaku s osobním automobilem na našem území. Málokdo si uvědomí, že kinetická energie pouhé lokomotivy při rychlosti 10 km/h je shodná s kinetickou energií osobního automobilu jedoucího 73 km/h.

Při srážkách hraje významnou roli brzdná dráha železniční soupravy, která je několikanásobně vyšší než brzdná dráha silničního vozidla. Uvedený díl lze shlédnout na této webové stránce http://www.ceskatelevize.cz/program/10214709066-19.11.2009-17:25-1-stop.html?online=1.

Za drtivou většinou dopravních nehod na železničních přejezdech stojí lidský faktor - totéž platí o dopravních nehodách na pozemních komunikacích obecně. Dopravní nehody na železničních přejezdech však mají mnohem větší tragické následky.

Uvědomte si výše uvedené skutečnosti a vjíždějte na železniční přejezd bezpečně a s dostatečnou rozvahou!

-ric- ; Besip