aktuálně: 37 uzavírek, 5 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Rok 2009 v silničním provozu

18. ledna 2010

Představitelé Ministerstva dopravy ČR a Policejního prezidia ČR se dnes sešli na hodnotící tiskové konferenci se zástupci médií. Hlavním tématem bylo vyhodnocení bezpečnosti a plynulosti silničního provozu v roce 2009. Prezentovány byly ale také plány a vize na rok 2010.

Tiskové konference se zúčastnil ministr dopravy Gustav Slamečka, náměstek policejního prezidenta pro vnější službu plk. Ivan Bílek, ředitel služby dopravní policie plk. Leoš Tržil a pplk. Josef Tesařík z ředitelství služby dopravní policie.

Ministr dopravy v úvodu shrnul významná specifika loňského roku, mezi kterými jmenoval například oblast výstavby dopravní infrastruktury, nejmenší počet usmrcených při dopravních nehodách za posledních 20 let nebo pozitivní dopady preventivních aktivit a kampaně „Nemyslíš - zaplatíš“. Zároveň shrnul z pohledu bezpečnosti a plynulosti provozu plány ministerstva na rok 2010.

Na slova ministra dopravy navázal plk. Ivan Bílek, který připomněl legislativní změny specifické pro rok 2009 (šetření dopravních nehod, organizační struktura Policie ČR apod.) a vyslovil přesvědčení, že se podaří udržet pozitivní vývoj v oblasti následků dopravních nehod. Stejně jako ministr dopravy se pozastavil nad problematikou alkoholu. K tomu řekl: „Skutečně nás děsí, že má alkohol za volantem tak zásadní vliv na dopravní nehodovost a její následky (v roce 2009 zemřelo při dopravních nehodách zaviněných pod vlivem alkoholu 123 osob), a chceme s tímto fenoménem bojovat i za cenu tak razantních opatření, jako jsou dechové zkoušky u každé základní kontroly.“

O statistických datech k dopravní nehodovosti informoval pplk. Josef Tesařík, který konstatoval, že v roce 2009 zemřelo na českých silnicích 832 osob, tzn. nejméně za posledních 20 let. K tomu podotkl: „Tak zásadní pokles počtu usmrcených oproti roku 2008 (o 160) bude zřejmě patřit k těm nejvyšším v Evropě.“

Hodnocení roku 2009 uzavřel plk. Leoš Tržil informacemi o činnosti dopravní policie. Významný nárůst zjištěných přestupků byl zaznamenán zejména v oblasti překračování rychlostních limitů, používání zádržných systémů či technického stavu vozidla. Pozornost byla v uplynulém roce věnována zejména nejzávažnějším příčinám dopravních nehod a příčinám jejich následků. Také priority dopravní policie pro rok 2010 směřují do této skupiny přestupků (alkohol, bezpečnost chodců, boj s piráty silnic, ale i dopravně inženýrská oblast. Ředitel dopravní policie připomněl také velký význam medializace aktuálních problémů silniční dopravy a její preventivní dopad. V souvislosti s hodnoceních preventivních aktivit řekl: „Nedá se očekávat, že by každá preventivní kampaň či aktivita oslovila všechny řidiče najednou. Smysl jim ale dává každý zachráněný život.“

Na závěr tiskové konference reagovali ministr dopravy Gustav Slamečka i náměstek policejního prezidenta plk. Ivan Bílek na často prezentované téma tolerování nižších hodnot naměřených při dechových zkouškách prováděných v silničním provozu. Oba se shodli na skutečnosti, že by zásah do zákonem upravené nulové tolerance alkoholu při řízení motorového vozidla měl nepříznivý dopad na dopravní nehodovost a její následky.

-ric- ; -mvdr-

Další články

Autocamping Rozkoš - prožít dovolenou pestře a v pohodě

Pestrost nabídky ubytování, společenských akcí, turistických možností, poznávacích a sportovních výletů včetně krásných cyklotras, ale i klid k odpočinku, to je dnes téměř neodmyslitelná nabídka k prožití hezké dovolené.

zobrazit článek >

Jaké povinné i nepovinné vybavení je dobré mít ve svém vozu?

Jestliže jezdíte autem, bude dobré, když v něm budete mít umístěné všechny důležité nezbytnosti. Povinná výbava v autě je základ a je stanovena vyhláškou. Nepovinnou výbavu si pak můžete zvolit dle vlastních preferencí. Bohužel se často stává, že řidiči při kontrole zjistí, že nemají kompletní ani výbavu povinnou. Na následujících řádcích se tak na tuto tématiku zaměříme pěkně zblízka.

zobrazit článek >

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >