Konce roku se dožil rekordní počet řidičů...

12. ledna 2010

Oficiální profil kampaně Nemyslíš - zaplatíš! na síti Facebook se v posledních týdnech uplynulého roku zařadil mezi nejpopulárnější stránky českého internetu. Ministerstvo dopravy profil spustilo v polovině listopadu a od té doby se počet jeho fanoušků vyšplhal na 120 tisíc.

„Máme radost, že kampaň podporuje tolik lidí. Věříme, že jsme i touto aktivitou přispěli k výraznému snížení počtu mrtvých na silnicích v loňském roce,“ říká ministr dopravy Gustav Slamečka.

Uživatelé si na facebookovském profilu mohli udělat test, zda přežijí za volantem do konce roku 2009. Od 13. listopadu do konce roku se ho zúčastnilo 202 094 uživatelů a průměrným výsledkem byla pravděpodobnost přežití 60 %. „To není moc optimistické číslo, znamenalo by to, že téměř každý třetí řidič nedojede. Naštěstí realita byla jiná, v prosinci zemřelo na silnicích jen 64 lidí, za celý rok 827 osob,“ komentuje statistiky Ivana Jelínková z odboru komunikace s veřejností resortu dopravy. Test je uživatelům k dispozici i v letošním roce.

Výsledek za loňský rok znamená nejméně mrtvých z dopravních nehod za posledních dvacet let. Pro rok 2010 zůstává hlavním cílem kampaně Nemyslíš - zaplatíš! snížit počet mrtvých na silnicích na 650 osob.

Cílem komunikace na sociálních sítích je oslovit zejména mladé a potenciální řidiče, kteří patří z hlediska nehodovosti mezi nejrizikovější skupiny. Nejúspěšnější české komerční stránky na síti Facebook mají kolem 160 tisíc fanoušků, tematicky obdobné stránky o bezpečnosti dopravy mají řádově stovky až tisíce fanoušků.

-ric- ; -mvdr-