aktuálně: 37 uzavírek, 1 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

První celosvětová ministerská konference o bezpečnosti silničního provozu

17. prosince 2009

Ve dnech 19. a 20. listopadu 2009 se v Moskvě konala „První celosvětová ministerská konference o bezpečnosti silničního provozu“, kterou pořádalo Ministerstvo vnitra Ruské federace, za účasti předních mezinárodních organizací s cílem nalézt řešení pro snížení počtu obětí dopravních nehod a zároveň vyjádření společné vůle tuto situaci celosvětově řešit na vládních úrovních.

Konference měla také silnou podporu ze strany Organizace spojených národů a Světové zdravotnické organizace. (1500 účastníků, ze 150 států, 70 ministrů dopravy, zdravotnictví, vnitra)

Jednotlivé země byly zastoupeny delegacemi z ministerstev odpovědných za bezpečnost silničního provozu na domácí půdě: ministerstva dopravy, vnitra a zdravotnictví. Česká republika byla zastoupena Ministerstvem dopravy, Policejním prezídiem a Ústředním automotoklubem ČR. Za Ministerstvo dopravy ČR se této konference účastnila tříčlenná delegace v čele s náměstkem ministra – Ing. Ivo Vykydalem. Česká republika svojí účastí vyjádřila souhlas s nutností naplňování cílů pro zlepšení bezpečnosti silničního provozu a vyjádřila také ochotu spolupracovat na těchto aktivitách se zahraničními partnery. Česká republika již tradičně spolupracuje s evropskými a celosvětovými asociacemi a předává vlastní zkušenosti z naplňování Národní strategie silničního provozu a zároveň se inspiruje v tomto směru zejména od francouzských, britských a holandských partnerů.

Zmíněná konference mj. umožnila navázat na tuto spolupráci a také otevřít nové kontakty pro výměnu informací, příp. projektů typu the Action, o který projevili zájem východní partneři.

Význam této konference podtrhla také osobní účast prezidenta Ruské federace - Dmitrije Medvěděva, který konferenci zahájil a uvedl, že bezpečnost silničního provozu se dostala na vrchol prioritních témat vlády Ruské federace s cílem zlepšit dopravní situaci ve všech republikách Ruské federace.

Hlavním poselstvím konference bylo upozornit na fakt, že 1 300 000 osob ročně zahyne vinou dopravních nehod na celém světě a jejich životy by mohly být zachráněny, pokud bude realizace našich strategií účinná a efektivní. Tento počet obětí není konečný, dalších 50 milionů osob je ročně v důsledku silničních nehod zraněno nebo se stanou invalidními.

Vedle těchto konkrétních čísel je nesčetné množství těch, kteří utrpí ztrátu blízkého člověka nebo jsou nuceni přijmout fakt, že osobě, kterou mají rádi, dopravní nehoda zásadně změnila život. Řešení se opět nachází v systematické práci na všech třech pilířích bezpečnosti silničního provozu, aby naše vozidla byla bezpečná, silnice vybaveny bezpečnostními opatřeními a naše chování na silnicích vedeno vždy s vědomím, že dostatečná bdělost a ohleduplnost může zvýšit bezpečnost a snížit počet usmrcených při dopravních nehodách.

-ric- ; Besip

Další články

Autocamping Rozkoš - prožít dovolenou pestře a v pohodě

Pestrost nabídky ubytování, společenských akcí, turistických možností, poznávacích a sportovních výletů včetně krásných cyklotras, ale i klid k odpočinku, to je dnes téměř neodmyslitelná nabídka k prožití hezké dovolené.

zobrazit článek >

Jaké povinné i nepovinné vybavení je dobré mít ve svém vozu?

Jestliže jezdíte autem, bude dobré, když v něm budete mít umístěné všechny důležité nezbytnosti. Povinná výbava v autě je základ a je stanovena vyhláškou. Nepovinnou výbavu si pak můžete zvolit dle vlastních preferencí. Bohužel se často stává, že řidiči při kontrole zjistí, že nemají kompletní ani výbavu povinnou. Na následujících řádcích se tak na tuto tématiku zaměříme pěkně zblízka.

zobrazit článek >

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >