aktuálně: 37 uzavírek, 3 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Změny ve státním rozpočtu výrazně zpomalí dopravní stavby v celé ČR

15. prosince 2009

Ministerstvo dopravy připravilo seznam staveb, které bude muset v příštím roce omezit. Důvodem jsou změny státního rozpočtu schválené poslanci. Již tak velmi napnutý rozpočet Státního fondu dopravní infrastruktury dnes přišel o pět miliard korun.

To znamená zpoždění či zastavení 30 velkých staveb. Ohroženo je také čerpání evropských peněz. Ministr dopravy Gustáv Slamečka již minulý týden ve sněmovně označil změny za drastické. Při projednávání rozpočtu v hospodářském výboru sněmovny uvedl, že původní rozpočet schválený vládou je minimální.

Ministerstvo je po dnešním hlasování poslanců nuceno škrtat naprosto všude. Zkrácení rozpočtu fondu dopravy se dotkne i nejvýznamnějších dálničních staveb. Dojde k oddálení zprovoznění jižní části vnějšího pražského okruhu, tedy spojnice mezi brněnskou dálnicí D1 a plzeňskou D5. Tato stavba měla být otevřena v létě 2010. Razantní omezení výstavby se dotkne také severomoravské dálnice D47 v úseku Bohumín - státní hranice s Polskem. Ušetřeny nezůstanou ani železniční projekty.

Oddálena bude například modernizace železničního uzlu Brno a Přerov. Bez investic zůstane i řada menších projektů, například vnitřní silniční okruh v Brně či rozšíření velmi zatížené silnice I/49 mezi Zlínem a Otrokovicemi. Ke všemu bude ministerstvo nuceno zcela zastavit plánování dosud nezahájených staveb. Jako příklad lze uvést velmi potřebnou rychlostní silnici R35 z Hradce Králové do Olomouce či dostavbu rychlostní silnice R52, která má spojit jihomoravskou metropoli s Vídní. Zásah dostaly také projekty financované z evropských prostředků, protože ty musí být takzvaně předfinancovány z českých národních zdrojů. Seznam všech dotčených staveb je uveden v příloze.

Původně navrhovaný rozpočet fondu dopravy schválila vláda ve výši 96 mld. Kč. Z toho původní podíl ze státního rozpočtu tvořil 36 miliard. Zbytek do 96 mld. tvoří prostředky z evropských fondů, úvěry od Evropské investiční banky, výnosy z mýtného a dálničních známek.

-ric- ; -mvdr-

Další články

Autocamping Rozkoš - prožít dovolenou pestře a v pohodě

Pestrost nabídky ubytování, společenských akcí, turistických možností, poznávacích a sportovních výletů včetně krásných cyklotras, ale i klid k odpočinku, to je dnes téměř neodmyslitelná nabídka k prožití hezké dovolené.

zobrazit článek >

Jaké povinné i nepovinné vybavení je dobré mít ve svém vozu?

Jestliže jezdíte autem, bude dobré, když v něm budete mít umístěné všechny důležité nezbytnosti. Povinná výbava v autě je základ a je stanovena vyhláškou. Nepovinnou výbavu si pak můžete zvolit dle vlastních preferencí. Bohužel se často stává, že řidiči při kontrole zjistí, že nemají kompletní ani výbavu povinnou. Na následujících řádcích se tak na tuto tématiku zaměříme pěkně zblízka.

zobrazit článek >

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >