aktuálně: 37 uzavírek, 1 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Nový úsek R48 Rychaltice - Frýdek-Místek přinese větší bezpečnost v dopravě

3. prosince 2009

Velký přínos pro místní obyvatele na jih od Ostravy bude mít právě zahajovaná stavba úseku R48 Rychaltice - Frýdek-Místek. Největší přínos však nová komunikace skýtá z pohledu bezpečnosti - úsek je totiž místem s velkým výskytem dopravních nehod.

Samotná silnice I/48 Bělotín - Český Těšín má význam hned z několika aspektů. Také z pohledu mezinárodního tvoří významnou součást spojnice sever - jih v rámci evropského silničního systému.

Ve Frýdku-Místku se silnice I/48 kříží se silnicí I/56 a silnicí II/484, čímž plní funkci alternativní spojnice prostřednictvím silnice II/484 z jihu na sever na Ostravu. V užším územním měřítku pak silnice I/48 plní funkci spádové komunikace celého okresu Frýdek-Místek. „Předpokládáme, že tato komunikace z uvedeného důvodu neztratí na dopravním významu po uvedení do provozu plánované dálnice D47 v úseku Bělotín - hranice Polska,“ vysvětluje generální ředitel ŘSD ČR Alfred Brunclík.

K realizaci nového dopravně-technického řešení (směrového, výškového a šířkového) na silnici I/48 v úseku Rychaltice - Frýdek-Místek dochází zejména kvůli tomu, že příčný profil komunikace v daném úseku neodpovídá z kapacitního hlediska prognózovanému nárůstu intenzity dopravy.

Tato komunikace je v předešlém úseku mezi Bělotínem a Rychalticemi vybudována jako dvoupruhová (v současné době využívána jako čtyřpruh bez splnění normové kategorie rychlostní silnice). V daném nově budovaném úseku Rychaltice - Frýdek-Místek bude komunikace realizována již v plnohodnotném děleném čtyřpruhu s označením rychlostní komunikace.

V aktuální podobě úsek probíhá přes území Rychaltic, konkrétně frýdecko-místeckými městskými částmi Chlebovice, Zelinkovice a Lysůvky, což neumožňuje realizovat bez mimořádně vysokých finančních nároků požadovaný příčný profil.

V místech napojení místních komunikací se také nachází velké množství neodstranitelných kolizních bodů. V neposlední řadě úsek komunikace vedený v dosavadní trase neumožňoval plynulý přechod na jižní obchvat Frýdku-Místku, při dodržení požadovaných směrových parametrů.

Nový úsek bude provozován v celé délce jako rychlostní komunikace. Uvedená stavba začíná za mostním objektem přes Ondřejnici a silnici II/486 v Rychalticích. Od začátku úpravy za mostem v Rychalticích po zhruba km 16,400 je vedena v trase stávající silnice I/48, což znamená, že v tomto úseku dojde k rekonstrukci stávající komunikace na čtyřpruhovou.

Kromě šířkového uspořádání silnice I/48 v oblasti Rychaltic řeší nová stavba i mimoúrovňově napojení silnice II/486, obsluhu přilehlého území a zachování dopravní obsluhy objektů příjezdovými komunikacemi.

Přibližně od km 16,4 je silnice I/48 vedena v nové trase, tedy mimo stávající silnici I/48. Nová trasa prochází polními pozemky, na kterých křižuje drobné vodoteče s pobřežními porosty, a v okolí km 18,3 prochází úzkou prolukou v obytné zástavbě Chlebovic, kde přechází po mostním objektu nad silnicí III/4848. Za Chlebovicemi je vedena dále po polních pozemcích. Přibližně od km 19,1 do konce úseku v km 20,940 pak vede nová trasa komunikace opět po polních pozemcích prolukami mezi obytnou zástavbou Frýdku-Místku - Zelinkovice a Frýdku-Místku - Lysůvky.

Průchod Lysůvkami je řešen tunelem dlouhým 160 metrů, v km 20,040 - 20,200. Tunel je realizován jako hloubený s monolitickým stropem betonovaným na zemní skruži. Niveleta komunikace v místě tunelu - průchodu Lysůvkami je zahloubena asi 8 metrů.

Na konci úseku stavby je plánováno úrovňové napojení na stávající silnici I/48 ve směru Frýdek-Místek, před stávající oboustrannou benzínovou pumpou. Z důvodu zachování možnosti použití nezpoplatňované komunikace byla současně s rychlostní komunikací řešena doprovodná komunikace. Tato doprovodná komunikace se napojí v Rychalticích severně na komunikaci II/486.

Stavba zároveň řeší i protihlukovou ochranu přilehlých obytných objektů v okolí komunikace.

Projekt je navržen ke spolufinancování Evropskou unií z prostředků Fondu soudržnosti, v rámci Operačního programu Doprava. O nenávratný příspěvek Evropské unie je požádáno v rámci Priority 2 v oblasti podpory „Výstavba a modernizace dálniční a silniční sítě TEN-T“.

Informace o stavbě:

Název stavby: R48 Rychaltice - Frýdek-Místek

Místo stavby: Moravskoslezský kraj

Zahájení stavby: 12/2009

Dokončení stavby: 12/2011

Cena stavby: 2 748 246 427 Kč

Délka: 7137 metrů

-ric- ; ŘSD

Další články

Autocamping Rozkoš - prožít dovolenou pestře a v pohodě

Pestrost nabídky ubytování, společenských akcí, turistických možností, poznávacích a sportovních výletů včetně krásných cyklotras, ale i klid k odpočinku, to je dnes téměř neodmyslitelná nabídka k prožití hezké dovolené.

zobrazit článek >

Jaké povinné i nepovinné vybavení je dobré mít ve svém vozu?

Jestliže jezdíte autem, bude dobré, když v něm budete mít umístěné všechny důležité nezbytnosti. Povinná výbava v autě je základ a je stanovena vyhláškou. Nepovinnou výbavu si pak můžete zvolit dle vlastních preferencí. Bohužel se často stává, že řidiči při kontrole zjistí, že nemají kompletní ani výbavu povinnou. Na následujících řádcích se tak na tuto tématiku zaměříme pěkně zblízka.

zobrazit článek >

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >