Yeti uspěl v nárazovém testu

1. prosince 2009

Nový SUV Škoda Yeti, který mladoboleslavská automobilka začala na našem trhu prodávat v červenci, získal v nárazových testech nezávislé organizace EuroNCAP maximální počet pěti hvězdiček. Shodného výsledku ve stejném testu dosáhl ze škodovek zatím pouze Roomster a nový Superb. Od letošního roku se ovšem testy dělají podle pozměněné, přísnější metodiky, a jejich výsledky jsou proto cennější.

Yeti, který nabízí až devět airbagů, získal své nejlepší ohodnocení v kategorii ochrana posádky, kterou EuroNCAP ohodnotila na 92 procent. Za bezpečnost malých dětí v sedačce Yeti získal 78 procent, hůře dopadla ochrana chodců, která vyhověla pouze ze 46 procent. EuroNCAP vyzdvihuje ve své zprávě zejména ochranu, kterou poskytuje kolenní airbag na straně řidiče, jímž je Yeti - jako druhá škodovka po Superbu - vybaven. Maximální počet bodů získal vůz také za boční náraz do překážky, při němž posádku účinně chrání boční airbagy.

Yeti bodoval rovněž v tzv. zkouškách whiplash, které určují míru ochrany krční páteře cestujících při nárazu zezadu a jsou součástí hodnocení EuroNCAP teprve od letošního roku. Vůz získal v tomto testu 3,6 bodu, což je mezi jinými dosud takto testovanými vozy nadstandardní výsledek. Právě tento typ nehod je přitom typický například pro městský provoz.

EuroNCAP tentokrát testoval celkem osm vozů, z nich dva hybridní - Toyotu Prius a Hondu Insight. Dalšími testovanými vozy byly Kia Sorento, Renault Grand Scénic, Subaru Legacy, VW Polo a Citroën C3. Kromě posledně jmenovaného získaly všechny vozy pět hvězdiček, C3 jen čtyři hvězdičky. Důvodem je, že nemá standardně u všech modelů elektronický stabilizační systém (ESC). Vůz kromě toho získal také nejnižší hodnocení za ochranu chodců - pouhých 33%.

-ric- ; Internet