aktuálně: 53 uzavírek, 4 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >

Celostátní dopravní soutěž Cesty městy má své vítěze

29. září 2009

Zástupci vítězných měst a obcí včera převzali ceny v soutěži Cesty městy, která je zaměřena na zklidňování dopravy. Soutěž již po osmé vyhlásila Nadace Partnerství, z letošních čtyřiceti tří přihlášených účastníků zvítězila dopravní řešení Litomyšle, Mariánských Lázní a Plzně.

Zvláštní ceny obdržely také Bílovec, Blansko a Kadaň. Slavnostní vyhlášení výsledků proběhlo včera v Krásné Lípě, která v loňském ročníku soutěže zabodovala s dopravním řešením pro pěší a cyklisty. Generálním partnerem je společnost Škoda Auto, oficiální záštitu poskytlo Ministerstvo dopravy - BESIP.

Vítězství v kategorii bodová řešení a s tím spojenou prémii 85 tisíc korun získala za řešení dvou okružních křižovatek Litomyšl, která navíc patří do Národní sítě Zdravých měst ČR. Zvláštní cenu - radar se signalizací rychlosti projíždějících vozidel obdržel za úpravu křižovatek na komunikaci třetí třídy další člen Národní sítě Zdravých měst ČR, a to obec Blansko.

Kategorii liniová řešení dominovaly a prémii 100 tisíc korun získaly Mariánské Lázně za celkovou rekonstrukci Hlavní ulice. „Ke zklidnění nejfrekventovanější komunikace ve městě došlo především směrovým rozdělením provozu, vybudováním zastávkových zálivů pro MHD a bezpečných přechodů pro chodce. Ocenili jsme zejména zvýšení estetické hodnoty a pobytové přitažlivosti prostoru jak pro místní, tak i pro lázeňské hosty a návštěvníky města,“ uvedl předseda komise Jan Mužík z Katedry urbanismu a územního plánování Fakulty stavební ČVUT. Zvláštní cenu ministra dopravy, titul Bezpečná obec a prémii 50 tisíc korun získala za zdařilé zklidnění průtahu městem Kadaň.

„Díky rozsáhlé modernizaci komunikací v městské části Slovany zvítězila a prémii 85 tisíc korun získala v kategorii plošných řešení Plzeň. Zvláštní cena Moderní obce putuje za odlehčení dopravy do moravskoslezského Bílovce,“ popsal Radek Patrný z Nadace Partnerství a dodal, že více informací o všech soutěžních řešeních je k dispozici na www.nadacepartnerstvi.cz/cestymesty.

Již třetím rokem je generálním partnerem soutěže společnost Škoda Auto. „Podpora projektů a opatření, která minimalizují střety mezi všemi účastníky dopravního provozu a zvyšují bezpečnost dopravy v obcích a městech patří v oblasti společenské odpovědnosti do našich priorit,“ prohlásil ředitel vnějších vztahů společnosti Radek Špicar. Dalšími partnery soutěže jsou společnosti 3M Česko a Regionservis, Národní síť Zdravých měst ČR a Svaz měst a obcí ČR. Hlavním mediálním partnerem je již tradičně měsíčník Moderní obec.

-ric- ; Besip