aktuálně: 37 uzavírek, 2 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Konec prázdnin je tady!

31. srpna 2009

Konec prázdnin a začátek školního roku v provozu na pozemních komunikacích. Buďte opatrní!

V období prvních sedmi měsíců letošního roku byly počty usmrcených a zraněných osob výrazně nižší než v loňském roce. Příznivý vývoj počtu usmrcených zaznamenáváme také v prvních třech týdnech měsíce srpna. V porovnání s červencem je situace ale poněkud horší. V červenci jsme zaznamenali 8 tzv. nulových dnů (tzn. dnů bez jediného usmrceného při dopravních nehodách) a v srpnu byly zatím jen dva. Ke spokojenosti je přesto ještě příliš daleko. Absolutní počty usmrcených zůstávají, v porovnání s evropskými zeměmi, stále ještě velmi vysoké.

Nehody a jejich následky jsou odvislé od intenzity provozu, resp. soustřeďování provozu na určitou, obvykle krátkou dobu. Tuto skutečnost naplňuje i období konce prázdnin a začátek nového školního roku. I když je každoročně na tento fakt ve sdělovacích prostředcích poukazováno a řidičská veřejnost je žádána o obzvlášť velkou míru pochopení a opatrnosti zejména ve vztahu k nemotorizovaným účastníkům provozu na pozemních komunikacích, je pohled do existujících statistik stále velmi nepříjemný.

Zatím nejtragičtějším dnem konce prázdnin byla poslední prázdninová sobota v roce 1992, kdy při nehodách zahynulo 15 osob. V období posledních 10 let to pak byla poslední prázdninová sobota v roce 2004, kdy zahynulo 12 osob. Přehlédnout nelze tento ani víkend v roce 2007, kdy zahynulo 15 lidí. Ani začátek nového školního roku se tehdy příliš nepovedl - zahynuli 3 lidé.

Nejvíce usmrcených v průběhu prvního školního dne jsme zaznamenali v letech 1999, 2001 a 2002, kdy zahynulo 5 osob. V dalších letech došlo k určitému snížení těchto počtů. Nepříznivý byl také rok 2007 se 3 usmrcenými osobami.

O tom, jak dopadne letošní konec prázdnin a také první školní den, rozhodují především řidiči motorových vozidel. Ti by v tomto období měli být mimořádně ohleduplní a předvídaví k ostatním účastníkům silničního provozu. Zvlášť opatrně je nutné si počínat zejména v blízkosti školních zařízení.

-ric- ; PČR

Další články

Autocamping Rozkoš - prožít dovolenou pestře a v pohodě

Pestrost nabídky ubytování, společenských akcí, turistických možností, poznávacích a sportovních výletů včetně krásných cyklotras, ale i klid k odpočinku, to je dnes téměř neodmyslitelná nabídka k prožití hezké dovolené.

zobrazit článek >

Jaké povinné i nepovinné vybavení je dobré mít ve svém vozu?

Jestliže jezdíte autem, bude dobré, když v něm budete mít umístěné všechny důležité nezbytnosti. Povinná výbava v autě je základ a je stanovena vyhláškou. Nepovinnou výbavu si pak můžete zvolit dle vlastních preferencí. Bohužel se často stává, že řidiči při kontrole zjistí, že nemají kompletní ani výbavu povinnou. Na následujících řádcích se tak na tuto tématiku zaměříme pěkně zblízka.

zobrazit článek >

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >