aktuálně: 355 uzavírek, 32 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >

Ministr dopravy rozhodl o hloubkovém auditu zakázek v ŘSD

30. července 2009

Ministr dopravy Gustáv Slamečka se za přítomnosti generálního ředitele ŘSD Alfreda Brunclíka setkal s výkonným ředitelem ŘSD Michalem Halou. Tématem jejich rozhovoru byl požadavek ministra na vysvětlení otázky související s někdejší účastí ředitele Haly v automobilových závodech.

Ministr dopravy v této souvislosti považuje za klíčové zodpovězení dvou otázek. Předně, jakým způsobem a v jaké výši ředitel Hala financoval tuto svoji soukromou aktivitu. Dále pak, zda v této souvislosti došlo ke střetu zájmů.

Ředitel Hala ujistil ministra dopravy, že z jeho strany nedošlo k jednání, které by bylo v rozporu s právním řádem ČR a že tuto svoji soukromou aktivitu financoval ze svých privátních zdrojů. Uvedl, že celkové náklady na jeho dvouleté působení v rallysprintu dosáhly výše adekvátní jeho příjmům a úsporám.

Pokud jde o možný střet zájmů, ředitel Hala poukázal na skutečnost, že dosavadní šetření, ať již interní v rámci ŘSD, anebo ze strany nezávislých kontrolních institucí (NKÚ, ÚOHS, MD), neprokázala manipulaci s veřejnými zakázkami ve prospěch jakéhokoli subjektu.

Ministr dopravy následně rozhodl o důkladném prověření případného střetu zájmů v rámci ŘSD. Pověřil ministerský odbor auditu, kontroly a dozoru provedením hloubkové kontroly veřejných zakázek vypsaných ŘSD, zejména těch, které získaly firmy spojované s tímto případem.

-ric- ; MVDR