aktuálně: 37 uzavírek, 2 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Motocykl v silničním provozu

10. července 2009

Tiskové konference na Ministerstvu dopravy byla zaměřená na problematiku motocyklů v silničním provozu a zúčastnil seji také ředitel služby dopravní policie plk. Leoš Tržil, zástupkyně BESIP Zuzana Lisá a motocyklový jezdec Miroslav Lisý.

Ředitel dopravní policie v úvodu stručně vyhodnotil dopravní nehodovost prvního prázdninového týdne a na statistická data navázal informacemi z motocyklového prostředí. Poukázal na nejčastější problémy řidičů motocyklů a jejich spolujezdců z pohledu jejich zranitelnosti ale také z hlediska nerespektování silničních pravidel. Zároveň upozornil na skutečnost, že ne vždy je problém na straně řidiče motocyklu. K řadě dopravních nehod totiž dochází v důsledku nerespektování těchto účastníků provozu ze strany řidičů osobních či nákladních vozidel.

Proto všem připomněl, že: „Vzájemná tolerance, úcta a pochopení mezi všemi účastníky silničního provozu je základem pro zvyšování bezpečnosti.“

V prezentaci dopravní policie samozřejmě nechyběly údaje o nejčastějších příčinách dopravních nehod řidičů motocyklů, mezi které patří zejména nepřiměřená rychlost, nedání přednosti v jízdě, nesprávné předjíždění a způsob jízdy vůbec (bližší informace naleznete v prezentaci připojené pod textem).

Také Zuzana Lisá z BESIP zahájila svoji prezentaci statistickými údaji. Mimo jiné poukázala na skutečnost, že každý 10. usmrcený v roce 2008 byl řidič motocyklu. Připomněla široké aktivity ministerstva dopravy týkající se problematiky motocyklů, mezi které patří také část kampaně „Nemyslíš-Zaplatíš“.

Motocyklový jezdec Miroslav Lisý upozornil zejména na nutnost neustálého proškolování řidičů motocyklů a na nedostatečnost současného počtu zařízení, která by se touto problematikou zabývala. Uvedl, že: „Mladí motorkáři, zejména čerství absolventi autoškol, neumějí stroj ovládat, motocykl nemají pod kůží, začínají se učit až v provozu a to představuje vysoké riziko.“

-ric- ; PČR

Další články

Autocamping Rozkoš - prožít dovolenou pestře a v pohodě

Pestrost nabídky ubytování, společenských akcí, turistických možností, poznávacích a sportovních výletů včetně krásných cyklotras, ale i klid k odpočinku, to je dnes téměř neodmyslitelná nabídka k prožití hezké dovolené.

zobrazit článek >

Jaké povinné i nepovinné vybavení je dobré mít ve svém vozu?

Jestliže jezdíte autem, bude dobré, když v něm budete mít umístěné všechny důležité nezbytnosti. Povinná výbava v autě je základ a je stanovena vyhláškou. Nepovinnou výbavu si pak můžete zvolit dle vlastních preferencí. Bohužel se často stává, že řidiči při kontrole zjistí, že nemají kompletní ani výbavu povinnou. Na následujících řádcích se tak na tuto tématiku zaměříme pěkně zblízka.

zobrazit článek >

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >