aktuálně: 37 uzavírek, 3 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Také na in-line bruslích se musíte chovat jako chodci

22. května 2009

I když se to může zdát paradoxní, jezdci na kolečkových in-line bruslích jsou podle ustanovení § 2 , písmeno j) zákona č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů ve znění pozdějších předpisů chodci.

To znamená, že musí dodržovat všechny povinnosti dané tímto zákonem jak obecně všem účastníkům provozu na pozemních komunikacích (§ 4), tak i specifické povinnosti dané chodcům, a to v § 53 zákona 361/2000 Sb.

Tyto povinnosti mimo jiné zahrnují:

- Povinnost používat stezku pro chodce, pokud je vyznačena (čili nikoli stezku pro cyklisty; pruh určený pro cyklisty smějí používat pouze při obcházení, vcházení nebo vycházení ze stezky pro chodce a cyklisty; přitom nesmí ohrozit cyklisty jedoucí v pruhu vyznačeném pro cyklisty) - § 53, odstavec 5

- Nesmí ohrozit ostatní chodce (§ 53, odstavec 8)

- Chovat se ohleduplně a ukázněně, aby svým jednáním neohrožoval život, zdraví nebo majetek jiných osob ani svůj vlastní (§ 4, písmeno a))

- Povinnost řídit se pravidly provozu na pozemních komunikacích (§ 4, písmeno b a c))

Základní zásady jak předcházet úrazům na in-line kolečkových bruslích:

- Jezděte pouze tam, kde nemůžete ohrozit ostatní

- Při jízdě mezi chodci dbejte zvýšené opatrnosti a předvídejte

- Vždy používejte ochrannou přilbu a ochranu loktů a kolen

- Vyplatí se nosit i sportovní rukavice a ochranné pomůcky na zápěstí

- Nepřeceňujte své schopnosti, neriskujte

- Nikdy nejezděte tak, aby jste se drželi za motorové vozidlo nebo za jízdní kolo

- Přizpůsobte styl a rychlost jízdy povrchu po kterém jedete

In-line kolečkové brusle jsou sportovní náčiní a pohyb bruslařů po chodníku mezi ostatními chodci, je z ohledem na rychlost bruslaře, zdrojem potenciálních konfliktů, a to zejména s chodci se sníženou pohyblivostí a seniory.

Vzhledem k tomu, že jezdec kolečkových bruslích je, jak již bylo uvedeno, chodec, není možné vysledovat ve statistice dopravních nehod počet střetů bruslař - chodec. Lze jen kvalifikovaně odhadovat, že se nebude jednat o malá čísla a bruslaři by si tuto skutečnost měli uvědomit a zvážit, zda není vhodnější si pro jízdu vybrat taková místa, kde svým jednáním nikoho neohrozí.

-ric- ; Besip

Další články

Autocamping Rozkoš - prožít dovolenou pestře a v pohodě

Pestrost nabídky ubytování, společenských akcí, turistických možností, poznávacích a sportovních výletů včetně krásných cyklotras, ale i klid k odpočinku, to je dnes téměř neodmyslitelná nabídka k prožití hezké dovolené.

zobrazit článek >

Jaké povinné i nepovinné vybavení je dobré mít ve svém vozu?

Jestliže jezdíte autem, bude dobré, když v něm budete mít umístěné všechny důležité nezbytnosti. Povinná výbava v autě je základ a je stanovena vyhláškou. Nepovinnou výbavu si pak můžete zvolit dle vlastních preferencí. Bohužel se často stává, že řidiči při kontrole zjistí, že nemají kompletní ani výbavu povinnou. Na následujících řádcích se tak na tuto tématiku zaměříme pěkně zblízka.

zobrazit článek >

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >