aktuálně: 37 uzavírek, 3 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Ministerstvo nařídilo Chrysleru připravit se na bankrot

5. května 2009

Automobilka Chrysler dostala od ministerstva stejné nařízení, jako před časem General Motors. Musí se připravit na bankrot. Informoval o tom list New York Times. Firma, která usiluje o státní pomoc, musí mít již příští týden nachystanou žádost o bankrotovou ochranu před věřiteli.

Automobilka už má tak jen týden na to, aby dojednala možné převzetí minoritního podílu v Chrysleru italskou společností Fiat. Firmy v lednu podepsaly nezávaznou dohodu o vytvoření strategického partnerství, v jehož rámci by Fiat získal v Chrysleru pětatřicetiprocentní podíl výměnou za technologie a přístup na zahraniční trhy. Fiat ve čtvrtek uvedl, že jednání o převzetí je v závěrečné fázi.

Fiat se mezitím objevil také jako potenciální zájemce o značku Opel společnosti General Motors. Ta je připravena vyměnit svůj kontrolní podíl v Opelu za investici ve výši 500 milionů eur, v přepočtu přes deset miliard korun. Automobilka prý jedná se šesti zájemci. Konkrétní nabídky od nich očekává během 14 dnů.

Pokud by uspěl Fiat, stal by se hlavním hráčem v restrukturalizaci dvou detroitských automobilek.

GM rovněž žádá o státní pomoc. Včera dokonce oznámila, že kvůli slabé poptávce dočasně uzavře 13 montážních továren v Severní Americe.

Automobilový průmysl po celém světě se nyní potýká s poklesem poptávky, protože světová finanční krize vedla ke zpomalení ekonomiky, obtížnějšímu přístupu k úvěrům a poklesu spotřebitelské důvěry i výdajů. Americké automobilky byly navíc již dříve zasaženy odklonem spotřebitelů od velkých vozů s vysokou spotřebou.

Idnes

Další články

Autocamping Rozkoš - prožít dovolenou pestře a v pohodě

Pestrost nabídky ubytování, společenských akcí, turistických možností, poznávacích a sportovních výletů včetně krásných cyklotras, ale i klid k odpočinku, to je dnes téměř neodmyslitelná nabídka k prožití hezké dovolené.

zobrazit článek >

Jaké povinné i nepovinné vybavení je dobré mít ve svém vozu?

Jestliže jezdíte autem, bude dobré, když v něm budete mít umístěné všechny důležité nezbytnosti. Povinná výbava v autě je základ a je stanovena vyhláškou. Nepovinnou výbavu si pak můžete zvolit dle vlastních preferencí. Bohužel se často stává, že řidiči při kontrole zjistí, že nemají kompletní ani výbavu povinnou. Na následujících řádcích se tak na tuto tématiku zaměříme pěkně zblízka.

zobrazit článek >

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >