Zákruta.cz  >  Magazín  >

Ministerstvo nařídilo Chrysleru připravit se na bankrot

5. května 2009

Automobilka Chrysler dostala od ministerstva stejné nařízení, jako před časem General Motors. Musí se připravit na bankrot. Informoval o tom list New York Times. Firma, která usiluje o státní pomoc, musí mít již příští týden nachystanou žádost o bankrotovou ochranu před věřiteli.

Automobilka už má tak jen týden na to, aby dojednala možné převzetí minoritního podílu v Chrysleru italskou společností Fiat. Firmy v lednu podepsaly nezávaznou dohodu o vytvoření strategického partnerství, v jehož rámci by Fiat získal v Chrysleru pětatřicetiprocentní podíl výměnou za technologie a přístup na zahraniční trhy. Fiat ve čtvrtek uvedl, že jednání o převzetí je v závěrečné fázi.

Fiat se mezitím objevil také jako potenciální zájemce o značku Opel společnosti General Motors. Ta je připravena vyměnit svůj kontrolní podíl v Opelu za investici ve výši 500 milionů eur, v přepočtu přes deset miliard korun. Automobilka prý jedná se šesti zájemci. Konkrétní nabídky od nich očekává během 14 dnů.

Pokud by uspěl Fiat, stal by se hlavním hráčem v restrukturalizaci dvou detroitských automobilek.

GM rovněž žádá o státní pomoc. Včera dokonce oznámila, že kvůli slabé poptávce dočasně uzavře 13 montážních továren v Severní Americe.

Automobilový průmysl po celém světě se nyní potýká s poklesem poptávky, protože světová finanční krize vedla ke zpomalení ekonomiky, obtížnějšímu přístupu k úvěrům a poklesu spotřebitelské důvěry i výdajů. Americké automobilky byly navíc již dříve zasaženy odklonem spotřebitelů od velkých vozů s vysokou spotřebou.

Idnes