aktuálně: 37 uzavírek, 30 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >

Mezinárodní ostuda dopravcům ani České republice nepomůže

23. dubna 2009

Hrozbu protestů silničních dopravců během neformálního zasedání evropských ministrů dopravy na konci dubna v Litoměřicích označil ministr dopravy Petr Bendl za naprosto nepřiměřené gesto. Může podle něj dokonce vyvolat mezinárodní ostudu a posměch.

Nejen česká, ale právě evropská legislativa brání podle něj požadované slevě na mýtném. Není totiž možné, aby členská země zvýhodňovala jen své dopravce. Ministr Petr Bendl znovu upozornil na to, že se českému předsednictví podařilo dojednat podmínky kabotáže, které přinášejí všem dopravcům výhody při vytěžování kamionů v zahraničí.

„Staré členské státy nakonec akceptovaly složitý kompromis. Poděkování v podobě protestu dopravců by působilo opravdu špatně, nebo přinejmenším neomaleně. Dopravci rozhodně nemají právo tvrdit, že by český stát třeba právě v jednáních o kabotáži jejich problémy neřešil,“ uvedl ministr dopravy Petr Bendl a dodal: „Věřím, že sdružení Česmad Bohemia od plánovaných protestů ustoupí a nepřispěje nerozumným krokem k dalšímu poškození dobrého jména České republiky.“

Náměstek ministra dopravy a ředitel Státního fondu dopravní infrastruktury Gustáv Slamečka zdůraznil, že dopravci vznesli poprvé požadavek na slevu mýtného v době, kdy stát nebojoval s ekonomickou krizí, neklesal příjem z mýtného, dopravci zároveň čelili enormnímu nárůstu cen pohonných hmot a hrozbě rozšíření zákazu jízdy kamionů. „Současná situace je odlišná. Uvědomuji si přitom, že ekonomická krize doléhá i na dopravce. O rozšíření zákazu pátečních a nedělních jízd kamionů se dnes už ale nehovoří. Ceny nafty jsou významně nižší, než byly loni v září. Stát dnes hledá finanční prostředky, aby mohl pokračovat v důležitých dopravních stavbách, které slouží samozřejmě také dopravcům. Plánované protesty proto pokládám za iracionální a věřím, že k nim nakonec nedojde,“ uvedl Gustáv Slamečka.

-ric- ; -mvdr-