Zákruta.cz  >  Magazín  >

Sedm milionů vyrobených vozů od spojení s VW

16. dubna 2009

Škoda Auto vyrobila sedmimiliontý vůz značky Škoda ve své novodobé historii od spojení s mateřským koncernem Volkswagen v roce 1991.

Transformaci automobilky zahájil a nového investora tehdy přesvědčil vůz Škoda Favorit vyráběný od roku 1988 až do roku 1994, kdy automobilka zahájila produkci nového modelu Škoda Felicia.

Od té doby se modelová paleta pravidelně rozrůstá.Zásadní změna přišla v roce 1996 s modelem Škoda Octavia, která se díky vysokému poměru ceny

a užitné hodnoty stále těší veliké oblibě zákazníků a dodnes se vyrábí pod označením Tour.

V roce 2004 byl nejoblíbenější model Octavia modernizován, zachovány byly karosářské verze Combi a liftback, stejně tak sportovní derivace RS, přibylo provedení Scout postavené na modelu Škoda Octavia 4x4. V říjnu roku 2008 představila automobilka její omlazenou verzi.

Dalším přelomovým modelem se stala Škoda Fabia, představená na 58. ročníku mezinárodního autosalonu ve Frankfurtu v roce 1999. Vyráběla se celkem ve třech variantách. Mimo hatchback a combi také jako sedan. Druhá generace fabie zcela nahradila tu původní v roce 2007 (provedení hatchback a combi).

Od roku 2001 vstoupila Škoda Auto s modelem Škoda Superb do segmentu vyšší střední třídy. Vlajková loď české automobilky se dočkala svého nástupce v roce 2008 a přinesla mnohá originální technická řešení, například systém pátých dveří TwinDoor.

Modelovou paletu Škoda Auto rozšířil v segmentu malé MPV prostorný vůz Škoda Roomster, jehož výroba byla zahájena v roce 2006.

Nejčerstvější novinkou, představenou na letošním mezinárodním autosalonu v Ženevě je Škoda Yeti, který je pátou modelovou řadou. S Yetim automobilka vstupuje do segmentu vozů SUV.

Škoda Auto se svými produkty pravidelně vítězí v mnoha prestižních mezinárodních soutěžích. Škoda Superb získala například ocenění „Automobil roku 2009“ nebo cenu Zlatý volant 2008 vyhlašovanou německým listem Bild am Sonntag.

Favorit: 768.690 ks (1991 - 1995)

Felicia: 1.420.441 ks (1994 - 2001)

Octavia Tour: 1.389.546 ks (1996 - dosud)

Fabia: 1.788.063 ks (1999 - 2008)