Zákruta.cz  >  Magazín  >

Manažeři ČD si po dohodě s ministrem dopravy snižují platy a ruší bonusy

10. dubna 2009

Manažeři Českých drah se v době krize rozhodli po dohodě s ministrem dopravy Petrem Bendlem učinit krok k další úspoře ve firmě.

Platy ředitelů odborů, náměstků i generálního ředitele se sníží o 15 % a zároveň nebudou mít manažeři ČD právo v roce 2009 na žádné bonusy. Rozhodnutí je zároveň reakcí na nedávný příslib ministra dopravy Petra Bendla, že navrhne ve státem vlastněných firmách v rezortu dopravy snížení odměn o 10 až 15%.

„Celkem tak ušetří ČD do konce roku 11 milionů korun,“ vysvětlil generální ředitel ČD Petr Žaluda. „Jsme v době, kdy už nestačí jen běžné škrtání výdajů a škrcení nákladů v provozu. Po personálním auditu jsme na generálním ředitelství zrušili 300 míst a teď musíme sáhnout i ke snížení platů manažerů.“

„Oceňuji rozumné a vstřícné rozhodnutí vedení Českých drah v době ekonomické krize. Úspory se samozřejmě promítnou do hospodaření společnosti. Jako důležité vnímám i to, že se vedení společnosti zřeklo možných bonusů. Nevyplatilo si je ani za rok 2008,“ komentoval kroky vedení Českých drah ministr Petr Bendl.

Jak upozorňuje ředitel drah Petr Žaluda, jde jen o manažerské platy: „Rozhodně nebudu sahat na mzdy lidí v provozu, kteří zajišťují bezpečnost na železnici a kteří poskytují služby cestujícím. Snížení o 15 % se dotkne padesátky lidí na manažerských pozicích. Zároveň očekávám stejné kroky od našich dceřinných společností.“

-ric- ; -mvdr-