aktuálně: 53 uzavírek, 4 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >

Superby GreenLine pro české předsednictví EU

8. dubna 2009

Symbolické předání dvou z celkového počtu 27 automobilů Superb GreenLine pro české předsednictví EU proběhlo dnes před Úřadem vlády České republiky.

Místopředseda české vlády pro evropské záležitosti Alexander Vondra a místopředseda vlády a ministr životního prostředí Martin Bursík převzali klíčky od ekologických vozů Škoda Superb GreenLine z rukou zástupců společnosti Škoda Auto Radka Špicara, ředitele vnějších vztahů a Jana Hurta, vedoucího prodeje automobilky Škoda pro střední Evropu.

Vozy budou sloužit pro přepravu ministrů a delegací členských zemí během pracovních jednání na území České republiky. První akcí, pro kterou budou ekologické vozy Škoda využity, je zajištění summitu EU a USA. Ten se uskuteční ve dnech 4. a 5. dubna v Praze za účasti nového amerického prezidenta Baracka Obamy, pro kterého to bude první oficiální návštěva Evropy. Budou pak také sloužit například při setkání evropských ministrů životního prostředí ke konci českého předsednictví.

„Jsme rádi, že ekologické vozy Superb GreenLine budou využity při návštěvě prezidenta USA Baracka Obamy, který je známý svým ekologickým přístupem,“ uvedl Radek Špicar, ředitel vnějších vztahů Škoda Auto a dodal: „Politická podpora vozů šetrných k životnímu prostředí je pro jejich větší rozšíření velmi důležitá. I proto nás těší, že ministři životního prostředí EU půjdou příkladem a jejich přeprava bude zajišťována ekologickými automobily.“

Označení GreenLine nesou již tři z pěti modelových řad značky Škoda " Fabia, Octavia a Superb. Šetrnosti vůči životnímu prostředí bylo dosaženo aerodynamickými úpravami podvozku, prodloužením převodů jednotlivých převodcových stupňů a nahrazením rezervy sadou pro opravu pneumatik. Tím získal vůz nižší hmotnost a menší součinitel odporu vzduchu. Ke snížení spotřeby a tedy i nižší produkci CO2 dopomohly také speciální pneumatiky se sníženým valivým odporem. Opatření vedla u modelu Superb ke snížení produkce CO2 na hodnotu 136 g/km.

-ric- ; Škoda