aktuálně: 37 uzavírek, 3 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Nákladní auta pod dozorem

12. března 2009

Dopravní policisté zdokonalovali své znalosti v oblasti kontrol technického stavu užitkových vozidel. Společně s pracovníky Centra služeb pro silniční dopravu zkontrolovali přes 160 vozidel a řidičů.

Školení, kterého se zúčastnilo 32 policistů z celé České republiky, bylo naplánováno na středu 4. března a čtvrtek 5. března. Cílem kurzu bylo seznámit policisty, kteří se problematikou denně na silnicích zabývají, s novinkami v oblasti technického vybavení a bezpečnosti. Na první několika hodinovou teoretickou část navazovalo rozsáhlé praktické cvičení v podobě dopravně bezpečnostní akce. Ta měla ověřit v praxi získané znalosti a zkušenosti. Kurz i samotné praktické cvičení ve spolupráci zaštiťovali pracovníci Ředitelství služby dopravní policie a Centra služeb pro silniční dopravu.

Na 12 stanovištích v Praze a Středočeském kraji se policisté a mobilní jednotky Centra služeb pro silniční dopravu věnovali kontrole technického stavu nákladních automobilů a dodržování tzv. sociálních předpisů vycházejících z mezinárodních směrnic. V průběhu dvou dnů bylo zkontrolováno 166 vozidel. Ve 33 případech byly zjištěny závady v technickém stavu, 3 vozidla musela být dokonce pro závady odstavena.

V několika případech byly kontrolovány také rozměry vozidel, díky tomu byly odhaleny dva automobily, které převážely nadměrný náklad bez příslušných povolení. V jednom případě bylo odhaleno také porušení předpisů upravující přepravu nebezpečných látek.

Pochybení v oblasti sociálních předpisů (dodržování předepsané doby řízení, povinných odpočinků a přestávek aj.) bylo zjištěno u 14 řidičů. Dvanácti zahraničním zaměstnavatelům (dopravcům) těchto řidičů byly uloženy kauce v celkové výši 210 000 Kč.

Uvedené výsledky dokazují, že školení profesionálů a spolupráce různých subjektů zabývajících se problematikou nákladní dopravy a hromadné přepravy osob, jsou velmi důležité. Jen díky profesionalitě pracovníků, kteří se kontrolami zabývají, je možné výrazně zvyšovat bezpečnost provozu a aktivně působit na snižování dopravní nehodovosti a jejích následků. Je zřejmé, že vozidlo, kterému nefungují brzdy nebo řidič, který řídí 15 hodin bez jediné přestávky, na silnice nepatří. Také proto se budou obdobná školení opakovat.

-ric- ; PČR

Další články

Autocamping Rozkoš - prožít dovolenou pestře a v pohodě

Pestrost nabídky ubytování, společenských akcí, turistických možností, poznávacích a sportovních výletů včetně krásných cyklotras, ale i klid k odpočinku, to je dnes téměř neodmyslitelná nabídka k prožití hezké dovolené.

zobrazit článek >

Jaké povinné i nepovinné vybavení je dobré mít ve svém vozu?

Jestliže jezdíte autem, bude dobré, když v něm budete mít umístěné všechny důležité nezbytnosti. Povinná výbava v autě je základ a je stanovena vyhláškou. Nepovinnou výbavu si pak můžete zvolit dle vlastních preferencí. Bohužel se často stává, že řidiči při kontrole zjistí, že nemají kompletní ani výbavu povinnou. Na následujících řádcích se tak na tuto tématiku zaměříme pěkně zblízka.

zobrazit článek >

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >