aktuálně: 53 uzavírek, 14 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >

Bendl zrušil soutěž správy železnic za 36 miliard korun

10. března 2009

Ministr dopravy Petr Bendl zrušil soutěž, kterou na údržbu kolejí vypsala Správa železniční dopravní cesty (SŽDC). Hodnota zakázky na osm let měla být rekordních 36 miliard korun, lhůta pro podání nabídek byla 16. března. Šéf resortu dopravy své rozhodnutí oznámil v úterý 10. března na mimořádné tiskové konferenci.

„Je zde nejistota, zda vítěz může obsáhnout celý objem prací na území celé České republiky,“ uvedl Petr Bendl. Navíc podle něj není možné v krátké době nijak změnit parametry výběrového řízení, například aby tendr mohlo vyhrát více firem. Ministr dopravy dal proto pokyn řediteli SŽDC Janu Komárkovi, aby tendr zrušil. Stát by se tak mělo nejpozději 11. března 2009.

Výběrové řízení vypsala SŽDC 8. ledna, uzavřeno mělo být do konce června. Podle plánů SŽDC měla péči o koleje a 4000 zaměstnanců převzít soukromá firma; správa si od toho slibovala větší efektivitu práce.

-ric- ; -mvdr-