aktuálně: 37 uzavírek, 3 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Obce i města mohou opět uspět v soutěži Cesty městy

19. února 2009

Nadace Partnerství vyhlašuje osmý ročník celostátní soutěže s názvem Cesty městy. Soutěž je zaměřena na zklidňování dopravy a kultivaci dopravního prostoru ve městech a obcích České republiky.

Své realizované dopravní projekty mohou města a obce přihlašovat do 29. května 2009. Generálním partnerem soutěže je společnost Škoda Auto, záštitu nad ní již tradičně poskytlo Ministerstvo dopravy ČR prostřednictvím oddělení BESIP.

Soutěže se mohou účastnit obce, sdružení obcí, mikroregiony, města nebo městské obvody a části z celé České republiky. Do soutěže je možné přihlásit taková dopravní řešení, jejichž realizace vedla ke zvýšení bezpečnosti, zkvalitnění veřejného prostoru či optimalizaci uspořádání automobilové, cyklistické, pěší a veřejné dopravy. Podmínkou účasti je jejich uvedení do provozu v období od 1. ledna 2004 do 29. května 2009 a příznivý vliv na životní prostředí v okolí.

Od roku 2002 bylo v soutěži hodnoceno 124 projektů, 40 z nich bylo oceněno a byly uděleny finanční odměny v hodnotě téměř 2 milionů korun. „Vítězná dopravní řešení budou opět odměněna atraktivní finanční prémií (v osmém ročníku bude rozděleno až 300.000 Kč) a dvěma zvláštními cenami partnerů. Například v loňském roce obdržela obě vítězná města, Krásná Lípa a Hranice, shodně 100 tisíc korun a město Most získalo radar signalizující okamžitou rychlost projíždějících vozidel,“ uvedl Radek Patrný z Dopravního programu Nadace Partnerství a dodal, že města a obce mohou své projekty přihlašovat nejlépe prostřednictvím elektronického formuláře dostupného na adrese www.nadacepartnerstvi.cz/cestymesty. Jsou zde také umístěny podrobné soutěžní podmínky a rozsáhlá databáze projektů zklidňování dopravy v ČR i příkladů ze zahraničí.

Dalšími partnery soutěže jsou Svaz měst a obcí ČR, Národní síť Zdravých měst ČR a společnosti 3M Česko. Hlavním mediálním partnerem je již tradičně měsíčník Moderní obec.

-ric- ; Besip

Další články

Autocamping Rozkoš - prožít dovolenou pestře a v pohodě

Pestrost nabídky ubytování, společenských akcí, turistických možností, poznávacích a sportovních výletů včetně krásných cyklotras, ale i klid k odpočinku, to je dnes téměř neodmyslitelná nabídka k prožití hezké dovolené.

zobrazit článek >

Jaké povinné i nepovinné vybavení je dobré mít ve svém vozu?

Jestliže jezdíte autem, bude dobré, když v něm budete mít umístěné všechny důležité nezbytnosti. Povinná výbava v autě je základ a je stanovena vyhláškou. Nepovinnou výbavu si pak můžete zvolit dle vlastních preferencí. Bohužel se často stává, že řidiči při kontrole zjistí, že nemají kompletní ani výbavu povinnou. Na následujících řádcích se tak na tuto tématiku zaměříme pěkně zblízka.

zobrazit článek >

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >