aktuálně: 37 uzavírek, 11 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Pátý rok The Action začal v Hradci Králové

6. února 2009

V úterý 3. února byl zahájen v královéhradeckém Kongresovém centru Aldis již pátý ročník multimediální show The Action. Tento úspěšný preventivní projekt zaměřený na bezpečnost silničního provozu pro skupinu mladých a začínajících řidičů má už za sebou v uplynulých čtyřech ročnících 227 repríz s 93 tisíci diváky.

Letos se v České republice uskuteční 87 repríz ve 29 městech s předpokládanou účastí 35 tisíc žáků devátých tříd základních škol a středoškoláků. Tři úterní představení navštíví celkem 2 tisíce diváků. Na projektu The Action se podílí agentura EuroNet.CZ ve spolupráci s oddělením BESIP Ministerstva dopravy, které je také generálním a jediným finančním partnerem.

Průzkum agentury STEM, který si zadalo oddělení BESIP Ministerstva dopravy, prokázal, že multimediální show The Action oslovuje zmíněnou cílovou skupinu velmi účinně. Studenti přijímají pozitivně formu i obsah tohoto projektu. V průzkumu mu udělili průměrnou školní známku 1,5. Téměř všichni studenti oslovení v tomto průzkumu uvedli, že si díky The Action více uvědomují nebezpečí spojená s dopravními nehodami a vážné důsledky nezodpovědného chování řidičů. Tři ze čtyř respondentů se dále domnívají, že The Action bude mít trvalý vliv na jejich chování v silničním provozu.

„Těší nás, že se nová multimediální forma prezentace setkává s tak příznivým ohlasem u náročné skupiny teenagerů,“ říká Zuzana Ambrožová, vedoucí oddělení BESIP Ministerstva dopravy, a dodává: „Věřím, že projekt také svým dílem přispěl ke snížení počtu nehod způsobených mladými řidiči.“ Zatímco počet všech dopravních nehod klesl v loňském roce v porovnání s rokem 2004 (začátek realizace The Action) o 18,4 %, u dopravních nehod zaviněných řidiči do 25 let to bylo celých 30,1 %!

„Náš projekt The Action totiž není postavený na sice poučných, ale pro mladé většinou nudných přednáškách a mentorování. Používá formy multimediálního představení, při kterém je mluvené slovo zakomponováno do silných emotivních prožitků zprostředkovaných nejen drsnými záběry vážných dopravních nehod, ale i uměleckou scénickou produkcí. A mluvené slovo hlavně vychází z úst lidí, kteří vážnou nehodu buď sami zažili, nebo na místě pomáhali jejím obětem,“ vysvětluje Martin Gebauer, ředitel agentury EuroNet.CZ, a dodává: „Často v hledišti vidíme slzy a neméně často se na nás diváci i zlobí, že jsme je vystavili takovému duševnímu traumatu. Ale výsledky průzkumu ukazují, že jdeme správnou cestou.“

V loňském roce způsobili mladí řidiči 14 % dopravních nehod zaviněných řidiči motorových vozidel a jsou zodpovědní za 18,2 % všech úmrtí při těchto dopravních nehodách. „Preventivní činnost v oblasti bezpečnosti silničního provozu patří mezi priority, se kterými přicházím na ministerstvo,“ říká nový ministr dopravy Petr Bendl a dodává: „Byl bych rád, aby ještě v letošním roce tento úspěšný projekt doplnily nové aktivity v oblasti prevence. Budeme hledat další přitažlivé formy, jak oslovit mladé a začínající řidiče a také nejmladší účastníky silničního provozu.“

-ric- ; Besip

Další články

Nejkrásnější lokality vedle českých dálnic

Cestování po českých dálnicích nemusí být jen o rutinní jízdě z bodu A do bodu B. I když se na cestách potýkáme s dopravními zácpami a nekonečnými opravami, okolí českých dálnic skrývá množství nádherných a zajímavých míst, která stojí za to objevit.

zobrazit článek >

Ceny benzinu trápí mladé řidiče - cena ropy Brent je klíčovým faktorem

V poslední době se mladí řidiči stále více potýkají s rostoucími cenami benzinu, které značně zatěžují jejich rozpočet. Tento trend není jen výsledkem inflace nebo vládní politiky, ale především výkyvů na globálním trhu s ropou, konkrétně cenou ropy Brent, která má zásadní vliv na konečnou cenu pohonných hmot.

zobrazit článek >

Tipy pro efektivní stěhování: Jak ušetřit čas a peníze?

Stěhování v dynamických městech na realitním trhu s sebou vždy přináší výzvy. Kromě kolísajících nájmů a cen nemovitostí může být velkou výzvou také městská doprava a logistická omezení. V tomto článku se s vámi podělíme o nejlepší tipy a triky, které vám pomohou efektivně a úsporně se přestěhovat v rámci města.

zobrazit článek >