aktuálně: 37 uzavírek, 4 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Komiks pomůže bezpečnosti motocyklistů v Evropě

12. ledna 2009

Evropská asociace motocyklových výrobců ACEM (ČR v ní zastupuje Sdružení automobilového průmyslu) připravila program zaměřený na zvýšení bezpečnosti řidičů motocyklů a skútrů. Jednou ze součástí tohoto programu je komiks, který byl představen 13. října 2008 v rámci Evropského dne bezpečnosti silničního provozu, jenž v Paříži zorganizovala Evropská komise.

Cílem kampaně je zvýšit povědomí jezdců na jednostopých vozidlech o možných rizicích, která na ně číhají na silnicích. Kampaň byla připravena ve spolupráci s instruktory jízdy na motocyklu. Má 13 epizod, které budou vydávány v měsíčních cyklech. Každé vydání se zaměří na určitý rizikový prvek a poskytne jezdcům rady a doporučení, jak se s příslušnými situacemi nejlépe vypořádat.

ACEM vybrala komiks jako médium, které má z hlediska uživatele přátelský formát a poskytuje přitom řidičům jednostopých motorových vozidel cenné informace. První díl se zabývá křižovatkami. Obsahem následujících epizod jsou nebezpečné a špatně opravené povrchy silnic, naftové a olejové skvrny, špatné dopravní značení, rizika noční jízdy, jízda v zimě, náledí, špatně navržené nástupní ostrůvky, kovová svodidla, vodorovné značení a špatně navržené zatáčky.

ACEM (stejně jako Sdružení automobilového průmyslu) je signatářem Evropské charty bezpečnosti silničního provozu. Cílem Charty je do roku 2010 snížit o 50% počet osob usmrcených při dopravních nehodách.

Komiks je možné stáhnout z www.acem.eu/cartoon. Je postupně překládán do češtiny. Informace o české verzi naleznete na stránkách Sdružení automobilového průmyslu www.autosap.cz.

-ric- ; Besip

Další články

Autocamping Rozkoš - prožít dovolenou pestře a v pohodě

Pestrost nabídky ubytování, společenských akcí, turistických možností, poznávacích a sportovních výletů včetně krásných cyklotras, ale i klid k odpočinku, to je dnes téměř neodmyslitelná nabídka k prožití hezké dovolené.

zobrazit článek >

Jaké povinné i nepovinné vybavení je dobré mít ve svém vozu?

Jestliže jezdíte autem, bude dobré, když v něm budete mít umístěné všechny důležité nezbytnosti. Povinná výbava v autě je základ a je stanovena vyhláškou. Nepovinnou výbavu si pak můžete zvolit dle vlastních preferencí. Bohužel se často stává, že řidiči při kontrole zjistí, že nemají kompletní ani výbavu povinnou. Na následujících řádcích se tak na tuto tématiku zaměříme pěkně zblízka.

zobrazit článek >

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >