Rychlostní silnici R6 spojujeme s Prahou s dvouletým předstihem

23. prosince 2008

Dne 19. prosince 2008 slavnostně uvádíme do provozu jednu z klíčových dopravních staveb ve Středočeském kraji, která měla být původně otevřena až v roce 2010.

Jde o úsek rychlostní silnice R6 mezi Prahou a Pavlovem. Stávající komunikace I/6 v tomto úseku neodpovídá velké intenzitě vozidel. Velký přínos bude mít nová komunikace především pro obyvatele obcí Hostivice, Jeneč a Pavlov.

Silnice I/6, která nyní v lokalitě funguje jako klíčové spojení, je zahrnuta do transevropské sítě (TEN) a na našem území je to tah R6 Praha - Karlovy Vary - Německo.Přeložky silnice I/6 ve Středočeském kraji se staví etapovitě po jednotlivých úsecích, přičemž jedním z posledních a důležitých úseků je právě úsek Praha - Pavlov.

Stavba měří 10 430 metrů a začíná na kraji Prahy, napojuje se na mimoúrovňovou křižovatku Řepy a v prostoru severně od obce Pavlov navazuje na dříve dokončené úseky, které v současné době končí v Novém Strašecí. „Realizací předmětné stavby dojde k odstranění nevyhovujících průjezdů městem Hostivice, obcí Jeneč a Pavlov. Negativní účinky z dopravy byly nejen z hlediska intenzity dopravy, ale i z hlediska bezpečnosti chodců a ochrany životního prostředí v podobě překračování limitů emisí a hluku,“ vysvětluje generální ředitel ŘSD Alfred Brunclík.

Připojení města Hostivice v době zpracování projektu a stavebního řízení nebylo součástí stavby. Po dohodě se zástupci města Hostivice a budoucích investorů v této oblasti byla v roce 2006 provedena koordinace a úprava projektu, který řeší budoucí napojení města Hostivice a připojení průmyslové zóny mimoúrovňovou křižovatkou. V rámci stavby ŘSD zajistilo nezbytné úpravy projektu vlastní trasy rychlostní komunikace (zrychlovací a zpomalovací pruhy) a úpravu mostního objektu. Vlastní napojení, tedy vybudování připojovacích větví, bude provedeno následně investory průmyslové zóny po zprovoznění trasy přeložky.

Křížení se silnicemi, železničními tratěmi, polními cestami, vodotečemi a biokoridory je řešeno mimoúrovňově (mostními objekty na rychlostní komunikaci nebo nadjezdy). Na trase bylo vybudováno celkem deset mostních objektů o celkové délce 817 metrů, z toho pět na vlastní rychlostní komunikaci a čtyři objekty převádějící stávající silnice, polní cesty a železniční tratě (jedno křížení). Součástí stavby se staly také vyvolané přeložky inženýrských sítí, ražených štol a dešťových usazovacích nádrží, úpravy vodotečí, nové kanalizace, protihluková opatření, úpravy a přeložky komunikací a vegetační úpravy.

V souvislosti s přípravou budoucího přemostění R6 pro letištní dráhu byly v rámci přeložky silnice I/6 provedeny práce a konstrukce, které by nebylo možno vybudovat za provozu na této komunikaci bez výrazného omezení nebo úplného vyloučení provozu v dotčené části silnice I/6.

Předmětem jsou výkopy, část spodní stavby nosných konstrukcí budoucího tunelu a ostatní konstrukce či jejich části, které umožní v budoucnu zkompletovat technická a technologická zařízení tunelu. Momentálně bude na tomto úseku z bezpečnostních důvodů snížena rychlost na 80 km/h.

Informace o stavbě:

Název stavby: R6 Praha - Pavlov