Škodovka - Evropský projekt vzdělávání pedagogů je úspěšný

10. prosince 2008

Společnosti Robert Bosch, Škoda Auto, Scania CZ a Ministerstvo školství ČR podepsaly dohodu o spolupráci při realizaci Evropského projektu vzdělávání pedagogů.

Dne 4. prosince 2008 podepsali v Mladé Boleslavi zástupci společností Robert Bosch, Škoda Auto, Scania CZ a Ministerstva školství ČR smlouvu o spolupráci v rámci druhé vlny Evropského projektu koordinovaného vzdělávání pedagogických pracovníků. Jde o pokračování úspěšného projektu, který běžel v České republice poprvé od roku 2005.

Během následujících tří let vyškolí partneři v rámci šesti týdenních seminářů 28 lektorů ze 14 odborných škol, kteří se pak stanou školiteli dalších pedagogů ve svých regionech. Úspěšná první vlna Evropského projektu proškolila 28 pedagogů v šesti tématech. Ti předali nabyté poznatky dále do oboru. Celkem je již proškoleno 1 178 dalších pedagogů.

Projekt, který byl v ČR spuštěn jako ve druhé zemi po Německu, přinesl do českého odborného školství kvalitní informace. Průběžnými školeními na nejmodernějších přístrojích reaguje na velmi rychlý vývoj techniky v automobilovém průmyslu. Do autoservisů tak odcházejí vědomostmi podstatně lépe vybavení technici, kteří se mohou velmi rychle zapracovat.

V rámci druhé vlny Evropského projektu koordinovaného vzdělávání pedagogických pracovníků budou školena témata elektrika, podvozek, karoserie a převodovky. S dalšími tématy, zabývajícími se zážehovými a vznětovými motory nebo komfortní elektronikou projekt počítá v průběhu roku 2009.

Dalším krokem bude přenos nově nabytých poznatků v rámci projektu do regionů. V této fázi se do projektu zapojí jednotlivé kraje ČR, které se tak stanou po firmách Robert Bosch, Škoda Auto a Scania CZ, po Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy ČR a vybraných odborných školách dalším aktivním partnerem projektu. Tím se naplní hlavní cíl - plošné zvýšení kvality výuky v automobilních oborech. Prostřednictvím první skupiny absolventů projektu se nové informace mohou rychle dostat do výuky v rámci všech regionů.

Těsná spolupráce největší domácí automobilky, celosvětově vedoucí firmy na trhu dodavatelů automobilového průmyslu, předního výrobce nákladních automobilů, evropských struktur, českého školství a krajských samospráv přináší záruku dalšího kvalitativního rozvoje automobilového průmyslu jako celku v České republice.

-ric- ; Škoda