aktuálně: 37 uzavírek, 2 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Otevíráme nový obchvat Holic

5. prosince 2008

ŘSD zprovozňuje 3. prosince 2008 významnou dopravní stavbu v Pardubickém kraji - obchvat Holic na silnici I/35. Obchvat má největší význam pro obyvatele samotných Holic. Přesune totiž těžkou a intenzivní dopravu z centra mimo osídlené oblasti. Obchvat je postaven z převážné části na zemědělských pozemcích.

Silnice I/35 je zařazena do vybrané silniční sítě, protože tvoří důležitou spojnici mezi východní částí Čech s Moravou. V současné době prochází několika významnými sídelními útvary. Dokončená výstavba obchvatu I/35 kolem Holic má za úkol odklonit dopravu mimo centrum města a tím eliminovat účinky dopravy na životní prostředí ve městě. Sníží se zde ekvivalentní hladina hluku a emise výfukových plynů. Dojde také ke zvýšení bezpečnosti silničního provozu a podstatně se omezí možnost střetů automobilů s chodci.

„Realizace přeložky nevyvolala přímé nároky na další rozvoj infrastruktury, kromě nutné výstavby přeložek inženýrských sítí. Obchvat probíhá především po zemědělsky využívaných plochách a nemá vliv na obecné rekreační využití krajiny,“ upřesňuje technické detaily výstavby obchvatu generální ředitel ŘSD Alfred Brunclík. Na základě provedeného posouzení vlivu hluku je vybudována oboustranná protihluková stěna s proměnlivou výškou (až čtyři metry) a protihluková stěna v prostoru křižovatky.

Časově výstavba obchvatu I/35 navazuje na první etapu výstavby rychlostní komunikace R35. Obchvat bude sloužit se silnicí I/36 jako spojnice mezi R35 a stávající silnicí I/35. Z tohoto důvodu byl navržen samostatný odbočovací pruh kruhové křižovatky. Po kompletním dokončení přeložky I/35 budou některé úseky stávající silnice převedeny do sítě místních komunikací. Trasa stávající silnice I/36 přes Holice je převedena částečně po novém obchvatu a dále po opuštěné části silnice I/35. Opuštěná část silnice I/36 bude převedena do místních komunikací. Začátek silnice III/32256 je posunut na křižovatku se silnicí I/36 a III/29817.

Informace o stavbě:

Název stavby: I/35 Holice - obchvat

Místo stavby: Pardubický kraj

Doba výstavby: 10/2006 - 12/2008

Délka stavby: 4200 m

Cena stavby bez daně: 229 092 024 Kč

-ric- ; ŘSD

Další články

Autocamping Rozkoš - prožít dovolenou pestře a v pohodě

Pestrost nabídky ubytování, společenských akcí, turistických možností, poznávacích a sportovních výletů včetně krásných cyklotras, ale i klid k odpočinku, to je dnes téměř neodmyslitelná nabídka k prožití hezké dovolené.

zobrazit článek >

Jaké povinné i nepovinné vybavení je dobré mít ve svém vozu?

Jestliže jezdíte autem, bude dobré, když v něm budete mít umístěné všechny důležité nezbytnosti. Povinná výbava v autě je základ a je stanovena vyhláškou. Nepovinnou výbavu si pak můžete zvolit dle vlastních preferencí. Bohužel se často stává, že řidiči při kontrole zjistí, že nemají kompletní ani výbavu povinnou. Na následujících řádcích se tak na tuto tématiku zaměříme pěkně zblízka.

zobrazit článek >

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >