Zákruta.cz  >  Magazín  >

Od pondělí 1. prosince se začaly prodávat dálniční kupóny na rok 2009

2. prosince 2008

Řidiči si mohou od 1. prosince 2008 zakoupit roční dálniční kupóny na rok 2009. Platnost těchto kupónů je celkem 14 měsíců - platit tedy budou od 1. prosince 2008 do konce ledna 2010. Cena zůstává stejná, tedy 1000,- Kč za roční kupón pro osobní vozidla do 3,5 tuny. Krátkodobé dálniční kupóny (sedmidenní a měsíční) se začnou prodávat až v novém roce.

Distribuci všech druhů kupónů zajišťuje Státní fond dopravní infrastruktury prostřednictvím České pošty, s.p. a Autoklubu Bohemia Assistance, a.s. a jejich oprávněných prodejců. Kupóny budou k dispozici přibližně v 9000 distribučních místech, především jde o pobočky České pošty a vybrané čerpací stanice.

Pro příští rok bude uvedeno do prodeje celkem 5 milionů a 400 tisíc kusů kupónů v různých hodnotách. Předpokládané výnosy z prodeje dosáhnou v roce 2009 hodnoty přinejmenším 2,5 miliardy korun. Tyto příjmy jdou prostřednictvím Státního fondu dopravní infrastruktury v plné výši do výstavby, oprav a údržby silnic a dálnic.

Roční kupón pro rok 2009 má platnost od 1. prosince 2008 do 31. ledna 2010. Cena ročního kupónu pro motorová vozidla do největší povolené hmotnosti 3,5 tuny je 1 000 Kč, pro motorová vozidla nebo jízdní soupravy o největší povolené hmotnosti nad 3,5 tuny do méně než 12 tun je 8 000 Kč.

Cena měsíčního kupónu pro motorová vozidla do největší povolené hmotnosti 3,5 tuny je 330 Kč, pro motorová vozidla nebo jízdní soupravy o největší povolené hmotnosti nad 3,5 tuny do méně než 12 tun je 2 000 Kč. Cena sedmidenního kupónů pro motorová vozidla do největší povolené hmotnosti 3,5 tuny je 220 Kč, pro motorová vozidla nebo jízdní soupravy o největší povolené hmotnosti nad 3,5 tuny do méně než 12 tun je 750 Kč.

Kupóny v emisi roku 2009 mají ve srovnání s letošním rokem pozměněnou grafiku. Úprav doznal především hologram. České dálniční známky jsou jako ceniny zabezpečeny proti padělání. Jsou dokonce jedněmi z nejlépe zabezpečených dálničních kupónů v Evropě. Řidiči při zakoupení dálničního kupónu obdrží zdarma brožurku Dálnice do kapsy. Z ní se dozvědí řadu praktických informací o pravidlech jízdy po dálnici, bodovém systému atp.

Řidič má povinnost vylepit kupón na vnitřní stranu čelního skla, a to z pohledu řidiče vpravo dolů na stranu spolujezdce. Kupón je dvoudílný. Na oba díly je potřeba vepsat registrační značku vozidla. Za jízdu po dálnici nebo rychlostní silnici bez dálniční známky hrozí bloková pokuta až 5000,- Kč.

-ric- ; -mvdr-