Nově otevřený obchvat odkloní dopravu z Jablunkova a Návsí

27. listopadu 2008

Zásadní význam pro obyvatele Jablunkova a Návsí bude mít obchvat na silnici I/11, který ŘSD slavnostně otevírá dnes 26. listopadu 2008. Doprava je na uvedené komunikaci silně zahuštěná, především vlivem narůstajících průmyslových zón blízkosti silnice. Silnice I/11 je klíčovým tahem v Moravskoslezském kraji a dále směrem na Slovensko.

Silnice I/11 Opava - Ostrava - Havířov - Český Těšín - Třinec tvoří hlavní silniční tah severní Moravy a současně ji propojuje se Slovenskem přes bývalý hraniční přechod Mosty u Jablunkova.

Stavba I/11 Jablunkov - obchvat je jednou z etap výstavby silnice I/11. Obchvat odklání dopravu mimo obce Návsí a Jablunkov. Na východě navazuje na dostavěný úsek - Mosty u Jablunkova - obchvat - a na západě končí v místě připravované stavby Hrádek - průtah. Z hlediska vlivu stavby a jejího provozu na zdraví a bezpečnost obyvatel je jasné, že se ve srovnání s předešlým stavem situace pro většinu dotčených obyvatel výrazně zlepší.

Doposud byla stávající silnice vedena zastavěnou částí obce Návsí a města Jablunkov. Obyvatelé byli silně obtěžováni hlukem a emisemi. „Převedení rozhodující části dopravy mimo hlavní části osídlení přispěje k výraznému snížení rizika střetu motorových vozidel s chodci a cyklisty. Sníží se také stresová, fyzická a hluková bariéra, se kterou museli obyvatelé do vybudování obchvatu silnice I/11 denně počítat,“ vysvětluje generální ředitel ŘSD Alfred Brunclík.

Pro účastníky silničního provozu znamená vybudování nové trasy zvýšení bezpečnosti, plynulosti a celkového komfortu při jízdě. Ve stavbě jsou aplikována nápravná opatření pro snížení vlivů stavby a jejího provozu na životní prostředí. Například ochrana obyvatel roztroušené zástavby před účinky hluku z dopravy na silnici I/11 je řešena výstavbou celkem třinácti protihlukových stěn.

Informační leták včetně mapy stavby naleznete zde.

Informace o stavbě:

Název stavby: Silnice I/11 Jablunkov - obchvat