aktuálně: 37 uzavírek, 8 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Nově otevřený obchvat odkloní dopravu z Jablunkova a Návsí

27. listopadu 2008

Zásadní význam pro obyvatele Jablunkova a Návsí bude mít obchvat na silnici I/11, který ŘSD slavnostně otevírá dnes 26. listopadu 2008. Doprava je na uvedené komunikaci silně zahuštěná, především vlivem narůstajících průmyslových zón blízkosti silnice. Silnice I/11 je klíčovým tahem v Moravskoslezském kraji a dále směrem na Slovensko.

Silnice I/11 Opava - Ostrava - Havířov - Český Těšín - Třinec tvoří hlavní silniční tah severní Moravy a současně ji propojuje se Slovenskem přes bývalý hraniční přechod Mosty u Jablunkova.

Stavba I/11 Jablunkov - obchvat je jednou z etap výstavby silnice I/11. Obchvat odklání dopravu mimo obce Návsí a Jablunkov. Na východě navazuje na dostavěný úsek - Mosty u Jablunkova - obchvat - a na západě končí v místě připravované stavby Hrádek - průtah. Z hlediska vlivu stavby a jejího provozu na zdraví a bezpečnost obyvatel je jasné, že se ve srovnání s předešlým stavem situace pro většinu dotčených obyvatel výrazně zlepší.

Doposud byla stávající silnice vedena zastavěnou částí obce Návsí a města Jablunkov. Obyvatelé byli silně obtěžováni hlukem a emisemi. „Převedení rozhodující části dopravy mimo hlavní části osídlení přispěje k výraznému snížení rizika střetu motorových vozidel s chodci a cyklisty. Sníží se také stresová, fyzická a hluková bariéra, se kterou museli obyvatelé do vybudování obchvatu silnice I/11 denně počítat,“ vysvětluje generální ředitel ŘSD Alfred Brunclík.

Pro účastníky silničního provozu znamená vybudování nové trasy zvýšení bezpečnosti, plynulosti a celkového komfortu při jízdě. Ve stavbě jsou aplikována nápravná opatření pro snížení vlivů stavby a jejího provozu na životní prostředí. Například ochrana obyvatel roztroušené zástavby před účinky hluku z dopravy na silnici I/11 je řešena výstavbou celkem třinácti protihlukových stěn.

Informační leták včetně mapy stavby naleznete zde.

Informace o stavbě:

Název stavby: Silnice I/11 Jablunkov - obchvat

Místo stavby: Moravskoslezský kraj

Doba výstavby: leden 2006 - listopad 2008

Délka stavby: 5 170 m

Cena stavby bez daně: 730 389 498 Kč

-ric- ; ŘSD

Další články

Autocamping Rozkoš - prožít dovolenou pestře a v pohodě

Pestrost nabídky ubytování, společenských akcí, turistických možností, poznávacích a sportovních výletů včetně krásných cyklotras, ale i klid k odpočinku, to je dnes téměř neodmyslitelná nabídka k prožití hezké dovolené.

zobrazit článek >

Jaké povinné i nepovinné vybavení je dobré mít ve svém vozu?

Jestliže jezdíte autem, bude dobré, když v něm budete mít umístěné všechny důležité nezbytnosti. Povinná výbava v autě je základ a je stanovena vyhláškou. Nepovinnou výbavu si pak můžete zvolit dle vlastních preferencí. Bohužel se často stává, že řidiči při kontrole zjistí, že nemají kompletní ani výbavu povinnou. Na následujících řádcích se tak na tuto tématiku zaměříme pěkně zblízka.

zobrazit článek >

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >