Zákruta.cz  >  Magazín  >

Škodovce klesly zisky o 25 procent

30. října 2008

Automobilka Škoda prodala za 9 měsíců letošního roku přes 530 tisíc aut. To je meziročně o téměř 15 procent víc. Přesto firma vydělala skoro o čtvrtinu méně (8,66 miliardy), a to hlavně kvůli silné koruně. Matka Škody Volkswagen za stejné období zisk vylepšila o 15 procent na 4,9 miliardy eur (zhruba 118 miliard korun).

Tržby české automobilky Škoda Auto za tři čtvrtě roku především kvůli silné koruně klesly o 2,2 procenta na 158,1 miliardy korun. Silná koruna sráží zisky z exportu automobilů.

Škoda za devět měsíců přitom prodala o 14,8 procenta aut více než loni, její vozy si koupilo 530 924 lidí. Sdělil to mluvčí firmy Jaroslav Černý.

Tržby Volkswagenu stouply o 5,5 procenta na 85,4 miliardy eur. Firma již dříve oznámila, že v období od ledna do září zvýšila prodej o 3,9 procenta na 4,8 milionu vozů. Dnes potvrdila, že počítá s nárůstem prodeje i v celém letošním roce.

Společnost Volkswagen je největším výrobcem automobilů v Evropě. Její podíl na světovém trhu s automobily se v prvních třech čtvrtletích zvýšil o půl procentního bodu na 10,1 procenta.

Na převzetí Volkswagenu nyní pracuje německá automobilka Porsche. Obě firmy již delší dobu spolupracují a společně například vyrábějí vozy Porsche Cayenne a VW Touareg.

-ric- ; Idnes