aktuálně: 37 uzavírek, 5 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Škodovce klesly zisky o 25 procent

30. října 2008

Automobilka Škoda prodala za 9 měsíců letošního roku přes 530 tisíc aut. To je meziročně o téměř 15 procent víc. Přesto firma vydělala skoro o čtvrtinu méně (8,66 miliardy), a to hlavně kvůli silné koruně. Matka Škody Volkswagen za stejné období zisk vylepšila o 15 procent na 4,9 miliardy eur (zhruba 118 miliard korun).

Tržby české automobilky Škoda Auto za tři čtvrtě roku především kvůli silné koruně klesly o 2,2 procenta na 158,1 miliardy korun. Silná koruna sráží zisky z exportu automobilů.

Škoda za devět měsíců přitom prodala o 14,8 procenta aut více než loni, její vozy si koupilo 530 924 lidí. Sdělil to mluvčí firmy Jaroslav Černý.

Tržby Volkswagenu stouply o 5,5 procenta na 85,4 miliardy eur. Firma již dříve oznámila, že v období od ledna do září zvýšila prodej o 3,9 procenta na 4,8 milionu vozů. Dnes potvrdila, že počítá s nárůstem prodeje i v celém letošním roce.

Společnost Volkswagen je největším výrobcem automobilů v Evropě. Její podíl na světovém trhu s automobily se v prvních třech čtvrtletích zvýšil o půl procentního bodu na 10,1 procenta.

Na převzetí Volkswagenu nyní pracuje německá automobilka Porsche. Obě firmy již delší dobu spolupracují a společně například vyrábějí vozy Porsche Cayenne a VW Touareg.

-ric- ; Idnes

Další články

Autocamping Rozkoš - prožít dovolenou pestře a v pohodě

Pestrost nabídky ubytování, společenských akcí, turistických možností, poznávacích a sportovních výletů včetně krásných cyklotras, ale i klid k odpočinku, to je dnes téměř neodmyslitelná nabídka k prožití hezké dovolené.

zobrazit článek >

Jaké povinné i nepovinné vybavení je dobré mít ve svém vozu?

Jestliže jezdíte autem, bude dobré, když v něm budete mít umístěné všechny důležité nezbytnosti. Povinná výbava v autě je základ a je stanovena vyhláškou. Nepovinnou výbavu si pak můžete zvolit dle vlastních preferencí. Bohužel se často stává, že řidiči při kontrole zjistí, že nemají kompletní ani výbavu povinnou. Na následujících řádcích se tak na tuto tématiku zaměříme pěkně zblízka.

zobrazit článek >

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >