aktuálně: 41 uzavírek, 6 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Celoroční pneumatiky: Jak poznat, že jsou v pořádku a na co si dát pozor

Měníte dvakrát do roka pneumatiky u svého automobilu nebo spoléháte na pneumatiky celoroční? Jaké výhody přinášejí celoroční pneumatiky, jak poznat, že jsou stále v dobrém stavu a na co si dát pozor?

Celoroční pneumatiky: Jak poznat, že jsou v pořádku a na co si dát pozor

Zdroj fotografií: New Africa / Shutterstock.com

Co jsou celoroční pneumatiky?

Podle názvu je samozřejmě jasné, že na celoročních pneumatikách můžete jezdit celý rok. Oproti běžným pneumatikám jsou ty celoroční odolnější vůči opotřebení, jsou tvrdší a vhodné do -30 °C až do 40 °C. Jak poznat celoroční pneumatiky? Z jejich názvu to poznáte snadno, ale věděli jste, že to lze vyčíst také ze samotné pneumatiky?

Hledejte na ní symbol 3PMSF, případně M+S. Můžete si všimnout, že celoroční pneumatika má výraznější podélné drážky a také o něco užší běhouny.

fotografie celoročních pneumatik z webu autodoc.cz

fotografie celoročních pneumatik z webu autodoc.cz

Výhody celoročních pneumatiky

První výhoda, kterou používání celoročních pneumatik přináší, je zcela zřejmá – odpadne vám starost s přezouváním letních a zimních pneumatik a jejich následným uskladněním. Vyplatí se tedy řidičům, kteří nechtějí pravidelně přezouvat gumy a investovat pouze do jedné sady pneumatik.

Na celoročních pneumatikách je bezproblémová jízda na sněhu i teplém povrchu, a protože jsou vyrobeny z tvrdé směsi, v zimě se tolik neopotřebují.

Jak poznat, že jsou celoroční pneumatiky ve skvělém stavu?

V Česku platí povinnost jezdit v období od 1. listopadu do 31. března na zimním pneumatikách, ovšem pouze pokud na vozovce leží sníh, námraza nebo lze očekávat, že k tomu dojde. Řidiči na českých vozovkách tedy v tomto období jezdí na zimních gumách a jakmile přijde duben, autoservisy jsou narvané k prasknutí a nastává období hromadné přeměny pneumatik. Právě tomu se majitelé celoročních pneumatik vyhnou. Jak ale poznat, že můžete s celoroční pneumatikou vyrazit na silnici i za sněhu? Postačí vám k tomu snadná kontrola hloubky vzorku.

Hloubka pneumatik

Zatímco v létě můžete jezdit na pneumatikách, jež mají hloubku vzorku 1,6 mm, v zimě je nutné dodržet hloubku 4 mm. Mají-li vaše celoroční pneu hloubku větší než 4 mm, nemusíte nic řešit. Než se ovšem po létě vydáte na cesty, vyplatí se provést preventivní kontrolu hloubky pneumatiky.

Tlak v pneumatikách

Jak často kontrolujete tlak v pneumatikách? Jízda na správně nahuštěných pneumatikách se odrazí na nižší spotřebě paliva a poskytne vám bezpečnější jízdu. Proto důležitost tohoto úkonu nepodceňujte a alespoň jednou za měsíc věnujte čas kontrole.

Celoroční pneumatiky rozhodně přinášejí větší pohodlí a méně starostí s přezouváním a uskladňováním sady pneumatik. Při správné péči vám navíc budou dělat společnost opravdu dlouho.

Další články

Bezpečně na silnici: Jak správně vybrat kvalitní oblečení na motorku?

Každý zkušený motocyklista ví, že kromě umění ovládat svůj stroj je klíčovým prvkem bezpečnosti na silnici správný výběr oblečení.

zobrazit článek >

Jak může správný výběr motorového oleje ovlivnit výkon a životnost motoru?

Žádné auto bohužel není nesmrtelné a jakmile přijde jeho čas, je nutné ho vyměnit za jiné. Správnou péčí ale můžete životnost svého oblíbeného vozu prodloužit.

zobrazit článek >

Důležité doplňky pro dům a zahradu

Domov a zahrada jsou pro mnohé z nás oázou klidu a pohody. Usilujeme o to, aby se tam cítili komfortně a aby nám tam nic nechybělo. Na co obvykle zapomínáme?

zobrazit článek >