aktuálně: 37 uzavírek, 4 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Celoroční pneumatiky: Jak poznat, že jsou v pořádku a na co si dát pozor

Měníte dvakrát do roka pneumatiky u svého automobilu nebo spoléháte na pneumatiky celoroční? Jaké výhody přinášejí celoroční pneumatiky, jak poznat, že jsou stále v dobrém stavu a na co si dát pozor?

Celoroční pneumatiky: Jak poznat, že jsou v pořádku a na co si dát pozor

Zdroj fotografií: New Africa / Shutterstock.com

Co jsou celoroční pneumatiky?

Podle názvu je samozřejmě jasné, že na celoročních pneumatikách můžete jezdit celý rok. Oproti běžným pneumatikám jsou ty celoroční odolnější vůči opotřebení, jsou tvrdší a vhodné do -30 °C až do 40 °C. Jak poznat celoroční pneumatiky? Z jejich názvu to poznáte snadno, ale věděli jste, že to lze vyčíst také ze samotné pneumatiky?

Hledejte na ní symbol 3PMSF, případně M+S. Můžete si všimnout, že celoroční pneumatika má výraznější podélné drážky a také o něco užší běhouny.

fotografie celoročních pneumatik z webu autodoc.cz

fotografie celoročních pneumatik z webu autodoc.cz

Výhody celoročních pneumatiky

První výhoda, kterou používání celoročních pneumatik přináší, je zcela zřejmá – odpadne vám starost s přezouváním letních a zimních pneumatik a jejich následným uskladněním. Vyplatí se tedy řidičům, kteří nechtějí pravidelně přezouvat gumy a investovat pouze do jedné sady pneumatik.

Na celoročních pneumatikách je bezproblémová jízda na sněhu i teplém povrchu, a protože jsou vyrobeny z tvrdé směsi, v zimě se tolik neopotřebují.

Jak poznat, že jsou celoroční pneumatiky ve skvělém stavu?

V Česku platí povinnost jezdit v období od 1. listopadu do 31. března na zimním pneumatikách, ovšem pouze pokud na vozovce leží sníh, námraza nebo lze očekávat, že k tomu dojde. Řidiči na českých vozovkách tedy v tomto období jezdí na zimních gumách a jakmile přijde duben, autoservisy jsou narvané k prasknutí a nastává období hromadné přeměny pneumatik. Právě tomu se majitelé celoročních pneumatik vyhnou. Jak ale poznat, že můžete s celoroční pneumatikou vyrazit na silnici i za sněhu? Postačí vám k tomu snadná kontrola hloubky vzorku.

Hloubka pneumatik

Zatímco v létě můžete jezdit na pneumatikách, jež mají hloubku vzorku 1,6 mm, v zimě je nutné dodržet hloubku 4 mm. Mají-li vaše celoroční pneu hloubku větší než 4 mm, nemusíte nic řešit. Než se ovšem po létě vydáte na cesty, vyplatí se provést preventivní kontrolu hloubky pneumatiky.

Tlak v pneumatikách

Jak často kontrolujete tlak v pneumatikách? Jízda na správně nahuštěných pneumatikách se odrazí na nižší spotřebě paliva a poskytne vám bezpečnější jízdu. Proto důležitost tohoto úkonu nepodceňujte a alespoň jednou za měsíc věnujte čas kontrole.

Celoroční pneumatiky rozhodně přinášejí větší pohodlí a méně starostí s přezouváním a uskladňováním sady pneumatik. Při správné péči vám navíc budou dělat společnost opravdu dlouho.

Další články

Autocamping Rozkoš - prožít dovolenou pestře a v pohodě

Pestrost nabídky ubytování, společenských akcí, turistických možností, poznávacích a sportovních výletů včetně krásných cyklotras, ale i klid k odpočinku, to je dnes téměř neodmyslitelná nabídka k prožití hezké dovolené.

zobrazit článek >

Jaké povinné i nepovinné vybavení je dobré mít ve svém vozu?

Jestliže jezdíte autem, bude dobré, když v něm budete mít umístěné všechny důležité nezbytnosti. Povinná výbava v autě je základ a je stanovena vyhláškou. Nepovinnou výbavu si pak můžete zvolit dle vlastních preferencí. Bohužel se často stává, že řidiči při kontrole zjistí, že nemají kompletní ani výbavu povinnou. Na následujících řádcích se tak na tuto tématiku zaměříme pěkně zblízka.

zobrazit článek >

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >