aktuálně: 37 uzavírek, 5 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Jak na cestování s jízdním kolem v autě i ve vlaku?

Sedíte celé dny v kanceláři a se rozhodli jste se pojmout letošní dovolenou trošku aktivněji? V Česku je čím dál oblíbenější dovolená prožitá v sedle kola. Pokud nepatříte mezi nadšence bike-packingu, obvykle vám nezbyde nic jiného, než naložit kolo do vlaku, případně do auta. Ukážeme vám, jak vyřešit přepravu kola na dovolenou, abyste si ji co nejlépe užili!

Jak na cestování s jízdním kolem v autě i ve vlaku?

Zdroj fotografií: Pixabay, Envato, Dama

S kolem ve vlaku: Varianta pro jednotlivce i partu kamarádů

Pro nadšené cykloturisty a ekology je ideální kombinace kola a vlaku. Přeprava kola vlakem je snadná a pohodlná a navíc se při ní dá zažít spousta legrace. Mnoho cyklistů však stále nemá dostatečné informace, a proto se bojí více využívat vlaky.
Nejlepší je využít příměstských elektrických souprav, ve které automaticky otevírají dveře. Kolo umístíte na přepravní plošinu a průvodčímu zaplatíte poplatek za kolo, pokud jste ho tedy již nezaplatili společně s jízdenkou u pokladny.

Jak na cestování s jízdním kolem v autě i ve vlaku?

Možnost cestování s kolem (Rozšířenou přepravu zavazadel) poznáte podle loga kola v jízdním řádu a na dveřích vlaku. Příměstské spoje se vyplatí využívat zejména v Praze, kde se tím elegantně vyhnete frekventovaným silnicím a křižovatkám.
Pokud potřebujete přepravit kolo v dálkových vlacích, použijte vagón určený pro přepravu zavazadel. Průvodčí vám pomůže kolo naložit. V cílové stanici si následně kolo na základě potvrzení vyzvednete.

S kolem autem: Flexibilita, ale také nutné vstupní investice

Většina z nás se ale ani při cestování na dovolenou nechce vzdát pohodlí, proto je určitě nejoblíbenějším způsobem přepravy kol převážení autem. Můžeme si vybrat hned z několika způsobů.

Kolo uvnitř auta

Pokud máte velký vůz, nebo ještě nemáte děti, můžete kola přepravovat uvnitř auta. Platí pravidlo, že čím větší máte auto, tím snadněji se kolo převáží. U menších aut je často nutné sklopit zadní sedadla a sundat alespoň přední kolo. U delších vozů stačí obvykle jen sklopit zadní sedadla.

Jak na cestování s jízdním kolem v autě i ve vlaku?

Kola na střeše auta

Kola se nejčastěji převážejí na střeše, kam jsou upevněna na střešních nosičích na kola. Ty jsou připevněné na tzv. příčnících (tzv. autozahrádka). Střešní nosiče kol jsou k dostání v cykloobchodech s v prodejnách s autopříslušenstvím, případně na specializovaném e-shopu. Při převážení kol na střeše je nutné jet opatrně, především kvůli většímu odporu vzduchu. Ten o něco zvýší také spotřebu paliva. Počítejte i s tím, že musíte pořídit tolik nosičů na kola, kolik kol budete převážet.

Jak na cestování s jízdním kolem v autě i ve vlaku?

Nosiče kol na tažné zařízení

Nosič kol na tažné zařízení se stává stále oblíbenější volbou, protože zachovává výhody střešních nosičů a zároveň eliminuje některé jejich nevýhody. Je však třeba počítat s vyšší cenou nosiče. Montáž samotného nosiče je snadná a umožňuje a pohodlnější nakládání kol, včetně těžších elektrokol. Zároveň nemají kola na tažném tak velký vliv na aerodynamický odpor vozidla a spotřebu paliva. Pokud ho ještě nemáte, tak samozřejmě budete muset obstarat i tažné zařízení. Budete také potřebovat třetí SPZ, která se umístí do zadní části nosiče.

Jak na cestování s jízdním kolem v autě i ve vlaku?

Další články

Autocamping Rozkoš - prožít dovolenou pestře a v pohodě

Pestrost nabídky ubytování, společenských akcí, turistických možností, poznávacích a sportovních výletů včetně krásných cyklotras, ale i klid k odpočinku, to je dnes téměř neodmyslitelná nabídka k prožití hezké dovolené.

zobrazit článek >

Jaké povinné i nepovinné vybavení je dobré mít ve svém vozu?

Jestliže jezdíte autem, bude dobré, když v něm budete mít umístěné všechny důležité nezbytnosti. Povinná výbava v autě je základ a je stanovena vyhláškou. Nepovinnou výbavu si pak můžete zvolit dle vlastních preferencí. Bohužel se často stává, že řidiči při kontrole zjistí, že nemají kompletní ani výbavu povinnou. Na následujících řádcích se tak na tuto tématiku zaměříme pěkně zblízka.

zobrazit článek >

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >